23948sdkhjf

Vill standardisera bionedbrytbara plastmaterial

Japans regering planerar ett initiativ för att standardisera plastmaterial som kan brytas ned av marina mikrober, i syfte att främja den typen av biologiskt nedbrytbara material. 

Initiativet är en reaktion i kampen mot havsförorening av plastavfall som inte kan brytas ner i den naturliga miljön. Ett av flera ämnen vilka förväntas diskuteras vid ett toppmöte i Osaka i slutet av  juni. 

Regeringen har som mål att anta en handlingsplan, i vilket det bland annat ingår att främja en omställning till biologiskt nedbrytbara plastmaterial.   

Varje år släpps omkring åtta miljoner ton icke-biologiskt nedbrytbart plastavfall ut i haven, uppskattar det. Landets ekonomi-, handels- och industriministerium planerar därför att tillsammans med National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), plastproducenter och närstående industrigrupper, upprätta en samarbetsorganisation under sommaren 2019, vilka ska studera sätt att mäta och utvärdera havsvattenkvalitet och temperaturer som leder till nedbrytning av nya plastmaterial. 

Ministeriet syftar till att lägga fram relaterade förslag till den Internationella standardiseringsorganisationen, ISO, i början av 2020-talet. 

Hittills har två japanska företag utvecklat biologiskt nedbrytbara plastmaterial och kommersialiserat dem, bland annat för tillverkning av påsar och sugrör. 

Eftersom produktionskostnaderna för de nya plastmaterialen är flera gånger högre än de för befintliga plastmaterial, kommer det japanska initiativet att försöka utveckla tekniker för att sänka kostnaderna senast 2025, lagom till dess att världsutställningen hålls i Osaka. 

Vidare kommer initiativet att sträva efter att utvidga användningen av biologiskt nedbrytbara plastmaterial till tvättmedelsflaskor, matbrickor med flera produkter för att stimulera  efterfrågan på bionedbrytbara material. 

Initiativet kommer också att skapa en symbol för biologiskt nedbrytbar plast och studera möjligheterna för ett insamlings- och återvinningssystem för den här typen av plast

Källa: the-japan-news.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095