23948sdkhjf

Skräddad bionedbrytbar PC

Teysha Technologies, ett brittiskt start-up-företag inom bioplast, har utvecklat en polymerteknik för att skräddarsy egenskaperna för nedbrytbarhet hos polykarbonat framställd av biologiska råvaror. Man menar att den nya tekniken kan bidra till att minska föroreningar av plast i samhället. Enligt bolaget kan den plattform man har utvecklat skapa helt biologiskt nedbrytbara substitut för befintlig fossilbaserad plast.

– Teyshas biopolykarbonat AggiePol är framställd ur förnybara råvaror och kan fysiskt, mekaniskt och kemiskt anpassas för att möta behoven hos den avsedda applikationen. Materialet kan ersätta den traditionella plast som används inom bland annat bilindustrin och för medicinteknisk utrustning, säger Ashlee Jahnke, en av innovatörerna bakom plattformen och forskningschef på Teysha Technologies. G

Teyshas polymerteknik använder ett plug-and-play-system för monomerer och sammonomerer, för att skapa ett miljövänligt alternativ till traditionella polymerer. Istället för att använda kolvätebaserade petrokemiska produkter från fossila råvaror som genererar olika utsläpp vid tillverkning, använder Teyshas plattform naturliga produkter som stärkelse och restprodukter från jordbruket.

Genom att kontrollera kemin, formulering och polymeriseringsförhållanden kan PC-plasterna som skapas med Teyshas teknik justeras in i minsta detalj. Till skillnad från befintliga bioplaster som PLA och PHA kan nedbrytningshastigheten för Teyshas AggiePol anpassas, vilket skulle kunna bidra till att minska miljöbelastningen av plastprodukter efter efter deras användbara livslängd, menar Teysha.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156