23948sdkhjf

A09: Clariant lyfter fram medicinska kompound

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Clariant, känd framförallt som en tillverkare av masterbatch, har breddat sitt produktkoncept. På senare tid har företaget även lyft in modifierade kompound mot industrierna medicinteknik och läkemedelsförpackningar i sin portfölj.

- Vi är globala och erbjuder vårt koncept på global basis. Nu handlar det om att få marknaden att förstå att vi inte bara tillverkar masterbatch. Att vi även har kompound inom vårt Mevopurkoncept, säger Dan-Ola Svensson, teknisk chef för affärsområde Medical & Pharmaceutical, Europa. 

Läs också: PolyOne i förvärvssamtal med Clariant

Clariant i Malmö, med ansvar för Europamarknaden, är en av koncernens tre utvalda enheter som producerar specialkompound och masterbatch för medicinska och läkemedelsklassade tillämpningar. De andra enheterna ligger i Maine, USA och i Singapore. 

I Malmö arbetar ett 70-tal personer. Det är en mixad enhet. Här produceras både konventionella kvaliteter och produkter mot medicinska och läkemedelsklassade tillämpningar. Flödena är helt separerade från varandra – det gäller såväl råvaruförberedelse som blandnings- och tillverkningslinjer samt lager. Noggranna kontrollprocesser för att minimera risken för korskontaminering sker. Maskinerna för de medicinska kompounden rengörs enligt ett strukturerat rengöringsprogram, i enlighet med en validerad process.    

Clariant har producerat masterbatch för medicinska produkter och läkemedelsförpackningar sedan länge, men det var först 2008 som Mevopur som varumärke introducerades. Då tog företaget även beslut om att frikoppla denna del från det ordinarie affärsområdet Consumer Goods. Året därpå skapades ett globalt team av specialister som enbart skulle arbeta med affärsområde Medical & Pharma 

Beslut togs att samtliga tre anläggningar, vid sidan av att certifieras enligt en rad viktiga kvalitets- och miljöstandarder, även skulle tredjepartscertifieras enligt kvalitetsstandarden ISO 13485. När denna helt nyligen reviderades och uppgraderades genomfördes även detta vid de tre enheterna. 

-Genom denna certifiering vill vi visa att vi som råvaruleverantör arbetar seriöst och lever efter samma grundförutsättningar som våra kunder, säger Björn Karlsson, försäljningsansvarig Medical Norden. 

Att Clariant nu breddat sitt varumärke Mevopur, med medicinteknikklassade kompound beror till viss del på att allt fler kunder ser stora fördelar med att kunna köpa ett färdigt material, med rätt egenskaper och färg, istället för att kvalificera och administrera olika leverantörer av råvarorna. Företaget får en annan marknadsnärvaro, och blir en bredare spelare. 

-Vi har arbetat med masterbatch sedan bolaget startade och har vi en väldigt stor kunskap vad det gäller tillsatser. I nya projekt som kräver anpassade materialegenskaper, kan vi tillföra mer möjligheter än om kunden väljer att bara arbeta med en masterbatch, säger Dan-Ola Svensson  

-Vi har även gjort en marknadsundersökning som visat att många leverantörer slutat eller helst inte vill producera kompound i små volymer. Det är den målgruppen som vi primärt har valt att sikta in oss på, säger Björn Karlsson och tillägger att man ska fokusera på tillverkningsvolymer från 300 kilo till 5 ton. Det är i de mindre- och medelstora posterna av material som vi ser det största behovet, även om vi har kapacitet och intresse av att även kunna leverera större volymer. 

Vid Malmöenheten, som ansvarar för den europeiska marknaden, kommer man att producera masterbatch och kompound baserat på volymplaster, tekniska plaster, samt specialplaster som PEBA och PC/ABS. Masterbatch och kompound baserat på högtemperaturplaster som exempelvis PSU och PEEK kommer att tillverkas vid systerenheten utanför Hamburg, vars produktionsenhet också går under Mevopur-konceptet.  

-Produktionen kommer att ske där, men Malmö kommer även fortsättningsvis att vara den enhet i Europa som har det slutgiltiga ansvaret. All riskbedömning kommer att genomföras och godkännas i Malmö, säger Dan-Ola Svensson. 

Idag så har Clariant Malmö, ganska mycket kapacitet att växa med, innan någon större investering behöver genomföras inom affärsområde Medical & Pharmaceutical 

 -Vi ska växa gradvis. Möjligen att internkapaciteten kan komma att utökas 2020 genom en nyinvestering, men det får framtiden utvisa, säger Svensson. 

Under året så kommer Clariant Malmö att arbeta för att utveckla kompound för lasermärkning samt lasersvetsning. Även ABS-kompound med ökad reptålighet och polyeten med förbättrade barriäregenskaper finns planerade - kvaliteter inom varumärket, med värden som inte finns på medicinteknikmarknaden idag. 

Ett specialistteam ska även titta lite närmre på bioplastmarknaden. Idag har Clariant inget färdigt koncept för detta. Många bioplaster uppfyller inte de tekniska krav som ställs för en medicinsk kvalitet, men marknaden ska skannas av. Och teamet ska bygga upp en kompetensbank gällande biobaserade plaster och material som innehåller fossilfria råvaror.  

-Vi har förstått att den internationella medicinteknik- och läkemedelsförpackningsindustrin börjat intressera sig för bioplaster. Den vill veta vilka förutsättningar det finns för att använda bioplast istället för en plast med fossilt innehåll, säger Björn Karlsson.  

-Intresset bland dessa aktörer har även ökat vad det gäller viktreducerande kompound. Där har vi en lösning redan idag, men det stora kvantsprånget om att minska plastkonsumtionen handlar i förlängningen om att gå över till bioplast. Och här krävs det mer materialutveckling, säger Dan-Ola Svensson. 

Mer om: Clariant
Håll dig uppdaterad med Plastforum SE
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Verkstadsindustrin toppar ”röda listan” för bristyrken 

Sulapac hand i hand med Quadpack

På nytt jobb
Anna Jöborn utsedd till vd för Mistra

Baxter skriver avtal med svensk startup

Tekniknytt
Aseptiska kopplingar av PSU

Nyhetsbrev

De utvecklar styrbara plasmoner i plast

Arkiv

Tillväxten nere på noll för kemiindustrin

Klimatsmart
Klimatsmart presentkort

Teknikindustrin fortsätter att försvagas 

Årets tillväxtbolag i Mariestad

Klimatsmart
5 vinnare delar på 10 miljoner kronor

Därför har vi stagnerad produktivitet

Stort intresse för dansk innovation

Tekniknytt
Ny tungviktare

Plus

Klimatsmart
Returraff - het fråga för Stenungsund

Plus

Enda vägen framåt - “design for recycling”

Industrin fortsätter backa

Målsnöret allt närmare för Braskems nya PP-fabrik

Investerar i bredare och mer flexibel extruder

Plus

Klimatsmart
"Vi har en cirkulär lösning för PET-avfall"

Distributörerna tätar till samarbetet

Hexpol: Fryklund kliver in när Garrison lämnar

Klimatsmart
Biobaserat och bionedbrytbart

Genombrott i mätteknik för tunn silikonslang

Klimatsmart
PLA bryter ny mark

Klimatsmart
Elastiska textilfibrer av koldioxid

Sensorer i kläderna för bättre arbetsmiljö

Klimatsmart
Dryckesjätten satsar på rPET

Tekniknytt
Blåspistol för effektivare arbete 

Trenderna som styr robotiken

1

Klimatsmart
Arla gör smart val

Tekniknytt
Pigment med låg fukthalt

TSS förvärvar tätningsspecialist

Så ska unga lockas till branschen

Tekniknytt
Skor för proffsen

Tekniknytt
Jämn formfyllnad

Se alla Företagens egna nyheter

Wellplast AB söker två projektsäljare

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Essentra Components har ny webshop

Prisbelönt skidtillverkare

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

100% vegetabiliska produkter

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Hur minskar du driftstopp hos er?

Ny generation av 3D-skrivare för fullfärg

50 ft kolfiber epoxy racer

Balluff ger dig maximal energi!

Scanfill investerar i ny produktionslinje

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

ZEISS Quiz #measuringhero - testa dina kunskaper i mätteknik!

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Future Materials Catapult Center

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

SCHUNK ställer ut på Metal Inspiration Days

SCHUNK ställer ut på EuroExpo i Luleå!

Spårbarhet och all information är tillgänglig i realtid!

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Pålitlig och utbytbar detektering av delar med RFID.

Sänd till en kollega

0.125