23948sdkhjf

Projekt om kompositåtervinning

Komplext sammansatta kompositer återanvänds och återvinns i för låg utsträckning. Istället går de uttjänta produkterna vanligen till energiåtervinning.

Forskningsinstituten Rise Sicomp och Rise ETC har inlett ett tvåårigt projekt tillsammans med komposittillverkarna ABB Composites och Podcomp, återvinningsföretaget BDR, och kompositanvändaren Måle sportförsäljning för att lösa problemet. 

I projektet studeras återanvändning genom resurseffektiva reparationer och återanvändning i nya tillämpningar samt skonsam återvinning via pyrolys.

En möjlighet är att återvunna fiberkompositer ska kunna användas till att reparera gamla hockeyklubbor istället för att kassera dem, samt att tillverka förlängningsknoppar till hockeyklubbor. Ett annat användningsområde är fyllnadsmaterial i vägkroppar.

Resultatet från projektet har en stor potential att bidra till ökad och mer hållbar materialanvändning med minimerad resursförbrukning och miljöpåverkan jämfört med dagens tekniker, skriver Rise Sicomp i sitt nehetsbrev. 

Projektet är finansierat via Vinnovas program RE:Source.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079