23948sdkhjf

Pressen på plats för svensk testbädd

En ny 1200 tons press anpassad för högvolymtillverkning och som är fullt digitaliserad är nu på plats vid det statliga forskningsinstitutet Rise, anläggning i Piteå. Invigningen är planerad till september 2021. 

Utvecklingen mot ett mer klimatneutralt samhälle påverkar inte minst materialsidan. Fossilbaserade material ersätts i allt större utsträckning med biobaserade. Parallellt förändras kraven på framtida produktionsprocesser för att möjliggöra minskade resursuttag.

För att stötta svensk industri mot en hållbar produktion har Region Norrbotten, Piteå och  Luleå Kommun, Sparbanken Nord, Längmanska företagarfonden och Rise investerat drygt 40 MSEK i en testbädd för hållbar komposittillverkning med tillhörande kraftfull press. 

Syftet med testbädden är att industriföretag och deltagande forskningspartners ska kunna testa, utveckla och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser. 

Den nya pressen på 1200 ton är fullt digitaliserad och kan därför styras även på distans av deltagande forskningspartner i Sverige eller Europa.  

Testbäddens fokus ligger på biobaserade kompositer men även applikationer inom metallsidan är möjligt, skriver Lars LiljenfeldtRise, i ett pressmeddelande. Den består av allt från hantering av råvara till kvalitetskontroll där den nya pressen är kärnan i processen.  

-Det viktigaste med testbädden är att stötta industrin mot en hållbar produktion, säger Fredrik Westerberg, projektansvarig för testbädden. Han uppger vidare att ett projekt som går under benämningen Levis, redan bokat in tid i pressen är ett EU-projekt med delmål att utveckla en ny tillverkningsprocess för multimaterial som integrerar metallförstärkningar med SMC-material för mer komplexa geometriska egenskaperna.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11