23948sdkhjf

Matrester kan bli till hållbar plast

Uppskattningsvis slutar upp emot 40 procent av alla livsmedel som avfall, vilket slösar på såväl energi som naturliga resurser.

Forskare vid högskolan i Borås har undersökt hur svampar kan göra matindustrin mer cirkulär. I en studie har brasilianska forskaren Pedro F. Souza Filho tittat på hur svinnet från tillverkningsprocesser av potatisstärkelse, apelsinjuice, ärtprotein och vetestärkelse kan minimeras. 

I studien har han använt de överblivna restprodukter som normalt slängs, till att odla proteinrik svamp. Svampen kan i sin tur användas för framställning av bioplast. 

-Det här är ett väldigt spännande forskningsområde och jag kommer ägna mina resterande månader i Borås åt att forska mer om hur odling på vetestrån kan användas för tillverkning av just bioplast. Sedan återvänder jag hem till Brasilien där jag hoppas få möjlighet att arbeta med liknande lösningar fast med kaktusar som ursprungsmaterial, säger Filho, som nyligen disputerade inom området Resursåtervinning vid Högskolan i Borås. 

Svampen, Rhizopus oryzae, kan hittas i jordar i hela världen. Exempelvis i Indien, Argentina, Sydafrika, Israel, men även i Spanien, Italien, Ungern och Tyskalnd med flera länder.   

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094