23948sdkhjf

Genombrott för Ahlstrom-Munksjö

Kolfiberbaserat enkelriktat material löser upp flera knutar.

Ahlstrom-Munksjös kunder har ett behov att försöka lösa utmaningen med den ständigt växande storleken av vindkraftverksblad. I takt med att bladen blir allt längre, ökar även tjockleken på laminaten. 

Som svar på kundernas problembild, så har företagets glas- och kolfiberkompositteam utvecklat ett kolfiberbaserat enkelriktat UD-material huvuddelen av fibrerna löper i endast en riktning.  

Det nya materialet kan lamineras i upp till 165 lager eller till och med mer, allt på en och samma gång.  

Pekka Helynranta, vice vd för avdelningen Building and Wind är stolt över teamet vid produktionsanläggningen i S:t Michel i Finland. 

-Det är verkligen spännande med det nya enkelriktade HighFlow Carbon-materialet vilket är särskilt utformat för vindkraftverksblad för att möjliggöra större kraftverk, säger han 

Större vindkraftverk kan generera mer energi. Större storlek innebär också större blad. För att optimera energiproduktionen bör bladen vara lätta och styva. Hittills har det inte funnits någon bra lösning på detta. 

Med hjälp av Ahlstroem-Munkjö:s nya UD-material med vilket det är möjligt att öka antalet enkelriktade lager upp till 165 blir det således möjligt att uppnå nya nivåer av tjocklek på bladbalkslaminat. Materialet har en enkelriktad kolfiber på 600 gram per kvadratmeter 

Enligt Munksjö så är deras produkt och infusionsprocess väldigt tillförlitlig, eftersom den medför en lägre risk för omättade områden av enkelriktat kolfibermaterial. Det nya produktsortimentet möjliggör en kontroll av materialens genomsläpp och dessutom går det att styra flödeshastighet och -riktningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093