23948sdkhjf

Regionens nya materialsatsning

Innovative Materials Arena (IMA), är en ny satsning på avancerade och hållbara material i Östergötland. Den femte februari togs de första spadtagen i Linköping. På plats fanns forsknings- och näringslivsprofiler, däribland den internationellt erkända professorn Maria Strömme, som pratade om funktionella material och möjligheterna med nanoteknologi. 

-De nya och avancerade materialen kan lösa våra stora globala utmaningar. Men vi materialvetare kan inte lösa dem ensammavi måste växelverka över discipliner och olika kompetensområden och dela erfarenhet och utrustning. Därför är den materialsatsning som görs i Östergötland så välkommen, och nödvändig, sa Strömme. 

Under sin föreläsning berättade Maria Strömme bland annat om hur nanoteknologin och nya material snart kan användas för att bota cancer, återskapa hjärnceller och hjärtdelar som dött vid stroke och infarkt, skörda energi från vår egen kropp och producera fordon som kan ändra form beroende på till exempel lufttryck. 

Arenan och det nya företags- och innovationsområdet Cavok District ska byggas i anslutning till Linköping City Airport. Först ut är byggnaden som blir den första fysiska noden i regionens satsning på avancerade material, Innovative Materials Arena (IMA). 

Cavok District kommer att ha sin spets inom de regionala styrkeområdena Avancerade material samt Flyg och rymd.  

-Vi samlar nu regionens kompetenser kring avancerade material och kopplar samman de befintliga arenorna i branschen för att tillsammans skapa tillväxt och byta erfarenheter, sa Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors.  

Initiativtagare till nätverket Innovative Materials Arena är Region Östergötland och Sankt Kors. Satsningen fick i januari 2018 stöd av EU:s regiondalfondsprogram med 3,9 miljoner kronor under 3 år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078