23948sdkhjf

Tvåarmade YuMi fick en arm och gillar samarbete

YuMi, världens första verkligt samarbetande tvåarmade industrirobot, får en ny familjemedlem. Tillverkaren ABB förhandsvisar nytillskottet, denna gång en enarmad variant, på mässan International Robotics Exhibition i Tokyo. Samarbetande robotar är utformade att arbeta sida vid sida med människor på fabriksgolvet för att öka produktiviteten och skapa förutsättningar för många fler och nya behov på marknaden.

-Vi fortsätter att bygga upp vår portfölj med samarbetande robotar, säger Per Vegard Nerseth, Managing Director för ABB Robotics och tillägger att den senaste roboten är ett mycket efterlängtat tillskott till ’framtidens fabrik’.

Precis som YuMi, en robot för montering av små komponenter som lanserades 2015, har den nya roboten en nyttolast på 500 gram och kan tack vare det kompakta formatet enkelt integreras i befintliga monteringslinjer och därmed öka produktiviteten. Den nya roboten har också funktioner för lead-through-programmering, vilket gör att man slipper specialutbildning av operatörer.

-Framgångarna med YuMi har överträffat förväntningarna; den utformades ursprungligen för montering av små komponenter men har visat sig vara oerhört mångsidig – den kan lösa Rubiks kub, laga sushi, slå in presenter och dirigera en orkester. Med tanke på YuMis enorma framgångar förväntar vi oss att vår nya enarmade robot ska tas emot med öppna armar, i synnerhet som den har utvecklats på kundernas begäran, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078