23948sdkhjf

Plastfabrik flyttar till kärnvapensäkrat bergrum

Norrlandsföretaget Storumans Plastindustri (SPI) har köpt en unik fabrikslokal med tillhörande 22 hektar tomt av Storumans kommun. Lokalen som är på 7000 kvm produktionsyta är en av Sveriges modernaste militäranläggningar och ligger insprängt i Barseleberget.
Köpet av Barsele 1:76 klubbades igenom vid Storumans Kommunstyrelsemöte i slutet av oktober och är godkänt av kommunens Arbetsutskott. Köpeskillingen är satt till 1 500 000 kronor. Fastigheten har ägts av Storumans Plastindustri sedan den 1 juli, men blev officiellt först den 1 november.
Fram den 1 juli hade SPI sin tillverkning i Forsvik. Trångboddheten har gjort sig gällande under flera år och fabriksytan på 900 kvm har varit omöjlig att expandera.
-De nya industrilokalerna är unika och innebär enorma tillväxtmöjligheter för oss. Det enda som nu kan stoppa vår produktion är en direktträff av kärnvapen eller ett meteoritnedslag, säger Kurt Stenvall som är VD och som äger SPI tillsammans med Håkan Lorentsson och personalen.
Den nyförvärvade anläggningen är byggd mellan 1950 och 1955 och har högt skalskydd. Temperaturen i bergrummet ligger på konstanta 12 till 15 °C. Stenvall säger att de planerar att använda spillvärmen från sin tillverkning för uppvärmning av lokalerna. Som militäranläggning är lokalerna byggda för 670 man. SPI har tolv anställda. Någon kö till toaletterna lär det därför inte bli. De är nämligen 27 till antalet.
Idag har SPI två rotationsgjutningsmaskiner. I och med de utökade produktionsytorna kommer Stenvall att införskaffa ytterligare två maskiner framöver. För det är framförallt genom rotationsgjutning SPI planerar att växa. Nu när ytan inte längre är en begränsande faktor undrar vi om tillväxt genom förvärv faller sig intressant. Men det gör det inte.
-Vi planerar enbart för en organisk tillväxt här i vår militäranläggning, säger Kurt Stenvall och företagets marknadschef Håkan Lorentsson.
I Forsvik hade Storumans Plastindustri ett litet kallförråd. Med köpet av militäranläggningen får de ett komplett lager med stora tillväxtmöjligheter. Förvaringsytan har i ett slag blivit så stor att de istället kommer att behöva vara försiktiga så de inte slarvar bort godset.
-Men hur ställer ni och era anställda er till det faktum att ni kommer att behöva vistas under jord hela dagarna, undrar vi?
-Det ska nog gå bra. Visst är det en nackdel att inte se något ljus på hela dagen, men å andra sidan gör man det knappt ändå här uppe ändå under vintern. Det är nog bara en vanesak samt en möjlighet att inte ha ett störande solljus, säger Kurt Stenvall. Flytten till Barseleberget är redan genomförd.

Kurt Stenvall och Håkan Lorentsson planerar enbart för organisk tillväxt i nya militäranläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126