23948sdkhjf

Uppdaterad: IAC har ansökt om konkurs för sin svenska enhet

IAC Group Sweden med produktionsenheter i Skara, Färgelanda och Torslanda har ansökt om konkurs. 

Bolaget har runt 1400 anställda, varav cirka 450 medarbetare i Skarafabriken. Företaget, vilket tillhör den amerikanska megakoncernen IAC Group, är en viktig leverantör till svensk fordonsindustri.

I ett pressmeddelande som Plastforum tagit del av, skriver företaget följande:

Under de senaste åren har företaget verkat i en utmanande och högst dynamisk marknadsmiljö. De postpandemiska effekterna av utmaningar i leveranskedjan, historisk hög materialinflation, energiinflation och volatilitet i kunders beställningsmönster, har skapat betydlig press på de finansiella resultaten.

På grund av dessa utmaningar har företaget genomgått en eftertänksam och nödvändig översyn för att identifiera en väg framåt som kommer att möjliggöra bästa möjliga leverans till våra kunder, samtidigt som vi bygger ett hållbart och lönsamt företag. Vår nya globala ledning har arbetat hårt för att hitta en positiv lösning för den svenska verksamheten, men kortsiktiga likviditetsutmaningar har hindrat oss från att skapa ett hållbart läge för dessa tillgångar.

– Vi har inte kunnat skapa den nödvändiga likviditeten för att kunna fortsätta verka för våra högt värderade kunder i Sverige, säkra jobben för våra medarbetare i landet och bevara verksamheten under vårt ägande. Därför har IAC Group inget annat val än att lämna in en konkursansökan för IAC Sweden.

Mikael Kuba från Ackordscentralen har utsetts till konkursförvaltare. Till tidningen Dalslänningen sägar han att han tror att en ny ägare kan komma att ta över IAC redan i sommar. 

I slutet av 2022 gjorde Plastforum en intervju med Mikael Andersson, fabrikschef för IAC Skara AB. Då sa han bland annat så här:

– Enheten i Skara såväl som de övriga svenska enheterna ligger idag långt framme sett till teknisk kompetens och automation, sa Andersson.

Läs Plastforums intervju med Mikael Andersson i sin helhet:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125