Lego:s nya mål: 100 procent återvinnings- och förnybara produkter 2032
Danska Lego Group planerar att investera dubbelt så mycket i utveckling och användning av hållbara material under 2024 och 2025 som det gjort under 2023. Ett för koncernen nytt tillvägagångsätt är massbalans.
År 2032 siktar Lego på att tillverka produkter av material som är förnybara och återvinningsbara. För att nå den ambitionen krävs ökade investeringar. Under 2023 vässade företaget utgifterna för miljöinitiativ med 60 procent jämfört med 2022. År 2025 planerar byggklossjätten Lego att ha fördubblat sina årliga utgifter jämfört med 2023.
Hittills har Lego testat mer än 600 olika material för sina klossar och komponenter. Vissa har varit framgångsrika, som bio-PE, som företaget använder för att tillverka mer än 200 olika botaniska element och tillbehör till minifigurer. Andra har visat potential men inte uppfyllt dess stränga krav på kvalitet, säkerhet och hållbarhet. Alternativt skulle de inte ha bidragit till att minska koldioxidavtrycket.
En av tillverkarens senaste ljuspunkter är introduktionen av ett nytt material i portföljen som heter arMABS. Det är gjort av återvunnen konstgjord marmor, vanligen förekommande i köksbänkskivor. Det kommer från och med i år att användas i över 500 olika legoelement, inklusive alla transparenta element som ljussablar, vindrutor och fönster. Det kommer att finnas i cirka 60 procent av Lego:s set.
– Vi är också glada över att arbeta med utvecklingen av ett material som kallas ePOM, som använder spetsteknologi för att blanda förnybar energi och koldioxid från bioavfall. Vi hoppas kunna börja introducera detta snart för utvalda Lego-element, som hjulaxlar, säger företaget.
Ett av sätten som Lego gör detta på är genom att öka användningen av massbalanscertifierade material.
År 2023 var 18 procent av allt inköpt harts certifierat enligt massbalansprinciper, vilket motsvarar ett uppskattat genomsnitt på 12 procent förnybara källor. Leksakstillverkaren planerar att avsevärt öka denna andel under 2024 och framledes.
– Vi ser inte massbalans som en långsiktig lösning, men för närvarande, när tekniken kring hållbara material fortsätter att utvecklas, tror vi att det är det bästa alternativet för att stimulera råvarumarknaden, vilket i sin tur kommer att hjälpa oss att göra våra produkter mer hållbara, säger Lego i ett pressmeddelande.