23948sdkhjf

Branschens oro för 2024 är påtaglig

Stämningen var på topp och tongångarna över lag positiva, men påtagligt är att osäkerheten kring vad 2024 har att erbjuda är stor.

När Elmia stängde portarna för årets underleverantörsmässa hade den besökts av 11 607 personer, vilket är drygt 1000 besökare fler än i fjol. Vi ringer upp Helena Åhs, mässansvarig för Subcontractor, och frågar vad hon tyckte om de tre mässdagarna.

– Årets mässa blev en mötesplats präglad av positiv energi och nätverksbyggande bland branschens alla experter. När man stod på mässgolvet i år kunde man verkligen känna pulsen, sa Helena Åhs.

Plastforums sammantagna bild av mässan efter samtal med såväl utställare som besökare, är att många tycker att 2023 varit ett ganska bra år. Inte fullt lika starkt som 2022, men ändå helt okej. De som levererar mot i synnerhet svenska lastbilsföretag har haft ett suveränt år. Detsamma gäller de som levererar mot medicintekniksektorn och svensk försvarsindustri. Betydligt tuffare har året varit för företag som levererar mot bygg- och anläggningssektorn.

Nästan genomgående sa de företagsledare vi pratade med att de haft gott om jobb och mycket att göra fram tills november, därefter har det blivit betydligt lugnare.

När vi frågar utställare och besökare om 2024 är alla extremt försiktiga i sin prognos. Några säger att de inte vågar uttala sig om detta förrän efter årsskiftet. Andra säger att de ständigt har örat mot rälsen och ett par att de håller tummarna för att det inte blir som övergången från 2008 till 2009.

– När vi gick in i 2009 blev det nattsvart och tyst när order och e-post slutade komma. Fast så illa tror jag inte det kommer bli under 2024, sa en av utställarna.

Artikeln är en del av vårt tema om Subcontractor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109