23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Polykemi och HEXPOL TPE i nytt samarbete

De svenska kompoundörerna HEXPOL TPE AB och Polykemi AB har samarbetat kring ett 2K-projekt för hållbar utveckling av konsumentprodukter.

Att göra ett materialval kan vara en komplicerad uppgift när man designar konsumentprodukter. Det finns många egenskaper att balansera, och valet blir ännu mer komplext när man inkluderar ekodesignprinciper. Att dessutom välja två material till en 2K-detalj innebär inte att utmaningen blir fördubblad, den blir i kvadrat. För att underlätta detta beslut har HEXPOL TPE och Polykemi gått samman för att möjliggöra kombinationer baserade på egenskaper och hållbarhetsmål.

För att demonstrera möjligheterna att minska produkters koldioxidavtryck, öka återvinningsbarheten och även optimera vidhäftningen, möts Polykemis Materialsmart® och HEXPOL TPE:s Sustainable Materials Lab för att skapa testade lösningar.

– Att göra ett välgrundat val är nyckeln till att minska koldioxidutsläppen och att tydliggöra konsekvenserna är det första steget på denna resa, säger Henrik Palokangas, hållbarhetsspecialist på Polykemi.

Materialkombinationer som minskar klimatavtrycket

HEXPOL TPE och Polykemi har gjort ett omfattande arbete inom hållbarhetsområdet, vilket gör det möjligt för dem att tillhandahålla Product Carbon Footprints (PCF) från vagga till grind (cradle-to-gate) och beräkna Global Warming Potential (GWP) per kilo material.

PCF-data visar att en övergång från en kombination av fossilbaserad ABS från Polykemi, övergjuten med fossilbaserad TPE från HEXPOL TPE, till återvunnen PP och TPE med bio-cirkulärt attribuerat innehåll, kan ge en minskning av CO2-e med 77%. Denna kombination kan också ge fördelar när det gäller kompatibilitet vid livscykelns slut och återvinning.

Dessutom testades kombinationer med mekaniskt återvunnen ABS och bio-cirkulär TPE, vilket gav en minskning av CO2-e med 57% jämfört med de helt fossilbaserade motsvarigheterna. TPE:n har ett biocirkulärt attribuerat innehåll via massbalansprincipen från 2:a generationens råvaror.

– För att åstadkomma verklig förändring och leverera den nödvändiga omställningen av plastindustrin måste vi samarbeta. Det här projektet handlar om att använda vår samlade kunskap för att möjliggöra kombinationer med lägsta möjliga koldioxidavtryck och högsta möjliga återvinningsbarhet. Samtidigt som vi säkerställer materialens vidhäftningsförmåga och hållbarhet, säger Klas Dannäs, hållbarhetschef på HEXPOL TPE.

Polykemi AB
Box 14
271 21 YSTAD
Ystads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561143461

Kontaktperson

MP
Mia Persson
Försäljningschef
+46 41179729 Mia.Persson@polykemi.se

Sänd till en kollega

0.047