23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Lyckat samarbete kring materialbyte gav minskat CO2-avtryck

Den danska tillverkaren EVBiler ApS letade efter en mer miljövänlig och materialsmart lösning till en av sina produkter. Polykemi Group försåg dem med rätt material som reducerade CO2-avtrycket med över 80%.

Under närmare 20 år har Polykemi ApS i Danmark haft ett nära samarbete med Borring Plast A/S, ett danskt företag som sedan starten 1964 har varit pionjärer inom formsprutning av plastkomponenter till industrin. Deras slutkund EVBiler ApS vill, som så många andra företag, ständigt förbättra sin miljöprofil.

– De senaste åren har trenden varit tydlig. Allt fler företag har en grön profil och jobbar för att förbättra sina materialval. De vill använda kundanpassade råmaterial av världsklass, som dessutom sänker deras koldioxidavtryck, säger Martin Lindegaard Pedersen, Project Manager på Borring Plast A/S.

– När EVBiler ApS kom med sin förfrågan vände jag mig direkt till Polykemi. De har kunskapen kring hur vi kan byta material till en ett mer miljövänligt alternativ, samtidigt som vi behåller funktion, kvalitet och färg, fortsätter Martin Lindegaard Pedersen.

Ökad efterfrågan på hög kvalitet och lågt CO2-avtryck
EVBiler ApS tillverkar och säljer produkter för el och hybridbilar, mobila och stationära laddningsstationer samt olika tillbehör till dessa. Företaget har en stark miljöprofil och ville därför förändra materialet i en av sina flexibla hållare för laddningskablar. Den tillverkades ursprungligen i ABS och skrevs ut av en 3D-printer, men när efterfrågan ökade ville EVBiler ApS ändra tillverkningsteknik till formsprutning. Då gav dem samarbetspartner Borring Plast A/S uppdraget att hitta ett material som har samma funktion, i samma höga kvalitet, men har en lägre påverkan på miljön. 

– Tidigare var det många kunder som främst fokuserade på att material skulle vara billiga, men i dag finns snarare ett stort intresse för att ta fram hållbara produkter som minskar CO2-avtrycket, utan att kompromissa med funktion eller kvalitet, säger Polykemis Ole Tietze, försäljning och teknisk support i Danmark och Benelux. 

– Detta projekt med Borring Plast A/S och EVBiler ApS handlar verkligen om att samarbeta och vara materialsmart, det vill säga att hitta rätt material till rätt produkt, anpassat efter kundens mekaniska krav och som dessutom är det mest miljövänliga alternativet, fortsätter Ole Tietze.

Byte från ABS till återvunnen PP gav stor CO2-besparing
I första läget diskuterade parterna om de skulle behålla ABS eller om en återvunnen ABS kunde var lösningen, men efter att ha lyssnat noga på kundens önskemål och kravprofil föreslog experterna på Polykemi och Rondo Plast istället en REPRO PP RG124 – en återvunnen PP med 20% glasfiber. Materialbytet innebar en besparing på 4,25 kg CO2 per kilo material, vilket innebär en CO2-besparing på över 80%.

– Valet grundades i att vi ville ha styrkan i materialet men med ett lägre CO2-utsläpp. Vi tittade även på hur återvinningen av materialet ser ut efter produktens livslängd, berättar Ole Tietze. 

– Vi hade utvecklat produkten under lång tid och var på väg att starta produktionen i Kina när vi insåg att priset inte var konkurrenskraftigt med tanke på bland annat transporter, förklarar Michael Ford Folkmann, VD på grossistföretaget EVBiler ApS.

– Dessutom vill EVbiler ApS ha en grön profil, och därför var det självklart att låta vår produkt tillverkas lokalt i Danmark. Det har också besparat oss en hel del problem med transporter etc. Martin på Borring Plast föreslog att vi skulle prova med en ny produkt från Polykemi, som var baserad på återvunnen plast, och det visade sig bli ett riktigt bra resultat, avslutar Michael Ford.

Uträkning av CO2-avtryck och Elmia Subcontractor
Under 2021 genomförde Polykemi Group en vetenskaplig undersökning och utvecklade ett nytt simuleringsverktyg för att kunna påvisa vilket CO2-avtryck deras material har när de lämnar företagets fabriker i Ystad, Sverige och Kunshan, Kina. När Polykemi har färdigställt sina nya tillverkningsenheter i Gastonia, NC, USA och i Chongqing, Kina, kommer studien även att genomföras där.

Polykemi och Rondo Plast ställer ut på Elmia Subcontractor som går av stapeln i Jönköping 15-17 november 2022. Ni hittar oss i monter B02:72, välkomna!

Kontakt
För ytterligare information kontakta: 

Polykemi ApS
Ole Tietze
Försäljning & teknisk support
+45 21 16 13 19
ole.tietze@polykemi.dk

Borring Plast A/S
Martin Lindegaard Pedersen
Project Manager
+45 20 12 11 57
mlp@borringplast.dk

EVbiler ApS
Michael Ford Folkman
CEO
+45 31 38 55 90
info@evbiler.dk

Polykemi AB
Box 14
271 21 YSTAD
Ystads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561143461

Kontaktperson

MP
Mia Persson
Försäljningschef
+46 41179729 Mia.Persson@polykemi.se

Sänd till en kollega

0.047