23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Laminatgolv kontra trägolv - vad är bäst?

Trägolv betraktas ofta som ett "riktigt golv", medan laminatgolv ofta betraktas som en billigare kopia. Men stämmer verkligen den fördomen?

Ett träffsäkert svar på den frågan och fler får du i den här artikeln?

Vad är ett laminatgolv?

Laminatgolv är ett golv i flera lager som ser ut som golv i exempelvis trä, sten eller klinker. Det är det yttre, och så även det tunnaste lagret som bestämmer hur laminatgolvet ska se ut. Bra laminatgolv är lika tåliga och snygga som "riktiga" trägolv.

Vad är ett trägolv?

Trägolv är ett hårt golv som i regel är konstruerat av timmer. Denna golvtyp är även ofta tjockare och något mjukare att gå på än laminatgolv.

Laminatgolv vs. trägolv - en jämförelse

Utseendet (trägolvet vinner)

Trägolv ser i princip alltid bra och naturliga ut. Om du jämför ett billigt laminatgolv med ett billigt trägolv kommer sannolikt de flesta att tycka att trägolvet vinner. Men värt att notera är samtidigt att de mest påkostade laminatgolven numera ser precis lika bra ut som riktiga trägolv.

Allt som allt vinner trägolvet, men det är på håret.

Vattenresistensen (oavgjort)

Såväl trägolv som laminatgolv kan vara  vattenresistenta. Om golvet är vattenresistent eller inte beror i princip bara på en sak, det vill säga golvets kvalitet . Premiumgolv är nästan alltid vattenresistenta medan budgetgolv i princip alltid är känsliga för vatten, oavsett om du satsar på ett laminat- eller trägolv.

Här är det dött lopp, alltså oavgjort.

Enkelhet att städa (oavgjort)

Du kan såväl moppa som dammsuga trägolv, och detsamma gäller för laminatgolv. Det enda som är lite känsligt inom denna kategori är om du moppar med för mycket vatten på ett golv som inte är vattentåligt. Men som sagt, köper du ett laminat- eller trägolv som är av bra kvalitet är det sannolikt vattentätt och såväl även säkert att moppa.

Även här blir det oavgjort då bra trägolv är lika enkla att städa som laminatgolv.

Hållbarheten (oavgjort)

Trägolv är hållbara, men det är också laminatgolv. Laminat- och trägolv av bra kvalitet håller ofta ungefär lika länge, alltså från 20 år upp till en hel livstid. En tydlig fördel med trägolv är samtidigt att du kan slipa dem så att de blir som nya igen. Vanligtvis kan du slipa ett trägolv mellan 2 och 3 gånger, medan laminatgolv inte kan slipas överhuvudtaget.

Här blir det återigen oavgjort.

Installationen (oavgjort)

För länge sedan var du tvungen att limma fast trägolv, men den tiden är förbi. Numera kan du klicka fast såväl trägolv som laminatgolv, så installationen är mycket enkel oavsett vilken typ av golv du väljer. Så även här blir det oavgjort.

Priset (oavgjort)

Såväl trägolv som laminatgolv ger dig exakt vad du betalar för. Men värt att tänka på är att du inte tjänar någonting på att köpa billiga trä- och laminatgolv från lågprisbygghandeln, för att behöva byta ett budgetgolv efter bara några år är såväl dyrt som onödigt.

Sammanfattning - vilket golv ska du välja?

Du ska välja ett premiumgolv som är av bra kvalitet, samtidigt som du undviker lågprisgolv. Om du väl köper ett påkostat golv så spelar det i regel ingen roll om det är ett laminatgolv eller ett trägolv, för du kommer sannolikt bli nöjd i vilket fall.

Sänd till en kollega

0.047