23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kaffeproduktionen, plasten och dess miljöpåverkan

Under det senaste decenniet har kaffekulturen vuxit explosionsartat. Oavsett vart du går är du aldrig långt ifrån en kopp kaffe. Det finns allt från stora franchises överallt till mindre, privatägda kaffebutiker som säljer nymalt kaffe.

Kaffe finns numera överallt - och är världens näst mest handlade råvara efter olja. Svenskar sägs dricka omkring 3,5 koppar kaffe om dagen och mer än 400 miljarder koppar konsumeras årligen på global nivå. Men vår kaffekonsumtion leder inte bara till ökad produktivitet under arbetsdagen och ett piggare humör - det bidrar samtidigt till miljöproblemen vi ser i världen, inte minst den allt mer brådskande plastföroreringskrisen.

Engångskopparna är den största boven

Ser vi bort från den otaliga mängd vatten och skövling av regnskogar som krävs för att producera bönorna, och istället kikar på hur plast- och kaffeproduktionen går hand i hand, ja då ser vi att engångskopparna är den största boven. Det beräknas nämligen att omkring 2,5 miljarder kaffekoppar för engångsbruk kastas globalt varje år. Mer än så behöver vi väl inte säga för att ni ska förstå hur förödande det är för vår planet?

Hur löser man problemet då? Givetvis kan man ersätta kopparna med papper – smart! Men faktum är att kaffekopparna nästintill alltid är fodrade med polyetenplast och omgivna av återvinningsbart papper. Det har visat sig att ett minimalt antal kaffekoppar av detta slags faktiskt återvinns i slutändan, vilket som är en katastrof för miljön.

Kaffekapslar bär också stor skuld

Det är inte bara caféerna vi kan skylla på när det kommer till kaffeindustrins inverkan på det globala klimatet. Även hemmadrickaren är en bov i det stora dramat. Allt fler innehar kaffemaskiner med kapslar för att kunna brygga snabbt och gott kaffe på bara några sekunder. Problemet med detta system är att dessa kapslar är väldigt svåra - eller ibland omöjliga - att återvinna.

Lösningen här vore därför att undvika använda dessa kaffemaskiner helt och hållet. Eller? Faktum är att man fortfarande kan avnjuta en god kopp kaffe med hjälp av dessa kaffekapslar på ett hållbart sätt. Företag som Senseo utvecklar nämligen komposterbara kapslar med en ytterförpackning i komposterbart, växtbaserat material! Dessa smarta kaffeepads från Senseo är bättre för miljön samtidigt som de inte ger avkall på varken smak, arom eller utseende.

Plastsugrören - ett minne blott 2021

För några år sedan hade vi kunnat skylla på plastsugrören som den största anledningen till miljöförstöring inom kaffeindustrin. Men i och med EU:s beslut om att förbjuda engångsplast 2021 så kan vi numera se plastsugrören som ett minne blott!

Numera får de förödande plastsugrören som vi använt för att dricka vårt iskaffe om sommaren inte längre existera. För oss är inte detta mer än positivt – det finns ju trots allt så många alternativa sugrör, som sugrör tillverkade av svensk vass. Plast är ute – komposterbara alternativ inne!

Sänd till en kollega

0.047