23948sdkhjf

PACK@lunch med SIS

Plats: Solnavägen 1E, Stockholm
Datum: 9 dec > 9. dec 2022

Korken kvar – nytt EU-krav för dryckesförpackningar

Nyligen publicerades den europeiska standarden SS-EN 17665 om testmetoder och krav för att visa att korkar och lock av plast förblir fästa vid dryckesbehållaren. Standarden är harmoniserad och stödjer implementeringen av artikel 6 i Engångsplastdirektivet, som inför krav på förbättrad design för dryckesbehållare och att produkten endast tillåts på marknaden om de har korkar eller lock som sitter kvar vid dryckesbehållaren (under 3 liter) under hela behållarens livslängd. Det nya kravet, som börjar gälla juli 2024, syftar till att minska risken för nedskräpning, men även till att öka återvinningen av plast i förpackningar.

Fler än 6,5 miljarder plastkorkar öppnas runt om i världen, varje dag, men endast en tiondel av dem återvinns. Den svenska industrin har tidigare kommunicerat att det är både tidskrävande och dyrt att ställa om produktionen för korkar och lock på förpackningar. Svenska Institutet för Standarder (SIS) har representerat svenska intressenter i standardiseringsarbetet och verkat för att standarden ska specificera relevanta krav för hur korkar och lock ska förbli anslutna till dryckesförpackningar under användningsfasen. Ytterligare fokus har varit att minimera ökningen av plast, för att undvika konsekvenser i insamlings- och återvinningskedjan, i linje med kraven i Förpackningsdirektivet (94/62/EG).

I syfte att uppmärksamma industrin om standardens omfattning och olika syn på omställningen, anordnar Svenska Institutet för Standarder (SIS) tillsammans med Packmarkaden, PACK@lunch med titeln ”Korken kvar!”. Under lunchtimmen, fredag den 9 december får du sällskap av följande panel i en diskussion om ämnet, i regi av Per-Stefan Gersbro:

Bledar Biqiri, Projektledare vid sektionen för Miljö & Energi och ansvarig för SIS Förpackningskommitté Svenska institutet för standarder, SIS
Frida Änghede, Handläggare för plastfrågor på Naturvårdsverket – hur implementeras kravet från Engångsplastdirektivet i svensk lagstiftning.
Magnus Willén, Packaging Development Manager på Spendrups Bryggeri AB – hur påverkar kravet industrin och produktionen.
Lisa Wahlström, Kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Coca Cola Europacific Partners Sverige AB – kommunikation med konsumenter avseende kravet.
Sara Bergendorff, Materials and Product Quality Manager på Returpack AB – återvinningsbranschens perspektiv på kravet.

Seminariet är kostnadsfritt och SIS bjuder på lunchen.


Vill du vara med på plats gäller det att vara snabb med din anmälan, då vi denna gång endast har plats för 30 personer. Kommer du inte med bland dessa, vill vi gärna ”ses” online. Vi direktsänder från SIS kontor i Stockholm från klockan 12.

Sänd till en kollega

0.062