23948sdkhjf

Katastrofbostäder av 100 % plastrecyklat

Snart kommer flyktingar från katastrofområden att kunna bo i temporära bostäder gjorda helt av återvunnet plastmaterial.

Det är University of Birmingham som tillsammans med företaget Suscons under 18 månader utvecklat en ny typ av så kallade ”emergency relief shelters” (ERS) baserad på återvunnen plast. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det nya bostadskonceptet uppfyller alla krav på ERS som UNHCR ställt upp, rymmer fyra personer och levereras som ett platt paket i standardiserade ISO-containrar.

Skjulen reses lätt av otränad personal och de uppges inte bara kunna ta hand om omedelbara behov, utan även fungera som en temporär, men ändå långsiktig lösning. Det ska klara ett minimum på 10 års kontinuerlig användning.

Dörrar och fönster är låsbara och det ska också vara möjligt att anpassa skjulen för användning som mobila medicinska enheter.

Varje skjul är gjort av 460 kilo avfallsplast och beräkningar visar att om den nya lösningen skulle användas för 1 procent det globala behovet, så skulle det handla om 42 000 enheter och 19 000 ton plast som tas bort från avfallsströmmarna.

Jämfört med tält har skjulen fördelar som längre livslängd, betydligt bättre komfort och full ståhöjd och en betydligt högre säkerhet för utsatta som kan stänga och låsa om sig.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062