23948sdkhjf

Monolaminat i Löfbergs nya kaffeförpackning

Löfbergs lanserar en ny kaffeförpackning i flexibel plast som går lätt att sortera ut och materialåtervinna. På så sätt kan plasten i förpackningarna undgå förbränning.

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar kafferosteriet Löfbergs en världsnyhet i form av kaffeförpackningar i monolaminat. Fördelen med förpackningen är att den kan materialåtervinnas i stället för att förbrännas, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Jämfört med tidigare förpackningar minskar det företagets klimatpåverkan med 55 procent.

– Det här är ett fantastiskt framsteg, inte bara för oss utan för hela kaffebranschen som nu kan minska klimatavtrycket ytterligare. Vi har redan börjat använda förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Arbetet med den nya förpackningen är ett led i Löfbergs strävan att vara 100 procent cirkulära år 2030, och då bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas.

Idag består kaffeförpackningar normalt av flera skikt med olika plastsorter, så kallade flerskiktsfilmer. Det gör att förpackningarna inte kan materialåtervinnas eftersom sorteringsanläggningar oftast inte kan urskilja och separera de olika materialen, vilket resulterar i att dom eldas upp. Det problemet har inte den nya förpackningen som består av ett så kallat monolaminat i polyeten.

– Utmaningen har varit att säkra en fullgod körbarhet utan att tumma på viktiga barriäregenskaper som till exempel gastäthet och punkteringsskydd. Kaffe är en känslig produkt där förpackningen måste säkerställa att smaker och aromer bevaras. Att förpackningen kan samlas in, sorteras och återvinnas på alla marknader har också varit en viktig aspekt i utvecklingsarbetet, säger Madelene Breiling.

Löfbergs har utvecklat den nya förpackningen tillsammans med en material- och maskinleverantör, och den är godkänd och certifierad av det tyska testinstitutet Cyclos-http.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08