23948sdkhjf

Stark och energisnål robotserie

I årets robotsortiment har Kuka Nordic lyft in robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.

Robotserien, KR Fortec ultra, har en låg egenvikt, vilken gör att de drar mindre energi, uppger företaget. Designen, kallad ”double up” gör att det går att få upp lyftkapaciteten i förhållande till robotens egen vikt, samtidigt som styvheten och noggrannheten är mycket hög.

– Fordonsindustrin med sin kommande batteriproduktion är en av de branscher som har efterlyst den här typen av starka men relativt lätta robotar, säger Micael Amandusson från Kuka Nordic.

Bakgrunden är att elbilsproduktionen medfört att OEM:erna har fått börja hantera fler tunga komponenter än tidigare, exempelvis de kraftfulla batterierna.

Den nya robotserien rymmer flera varianter, där KR 800 är den mest kraftfulla. KR 480 lyfter lite mindre vikter, men har å andra sidan en räckvidd på upp till 3,7 meter. Till det kommer KR 640 och KR 560, robotar med förlängd axel och höga tröghetsmoment som specialitet.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094