23948sdkhjf

Regionerna som är vinnare och förlorare i krisen

Ekonomin i Sverige är ostadig och i hela landet spås sämre tider framöver.

Nedgången i ekonomin är så pass påtaglig att ingen region förväntas växa under 2023. Det framgår av en ny utsiktsrapport från Nordea.

– Utsikterna skruvas ned för samtliga svenska regioner och nedgången i svensk ekonomi kommer bli påtaglig i alla delar av landet. Riksbanken kommer dessutom höja räntan ytterligare i april och elprischocker brukar påverka ekonomin fullt ut med minst ett års fördröjning. Sammantaget kvarstår det stora risker, säger Susanne Spector, Nordeas chef för makroekonomisk analys.

Tuffast blir det för Småland och Västsverige där den förväntade tillväxten under året väntas minska med 3 respektive 2,5 procent.

Att Småland drabbas mest beror på att regionen är den mest känsliga för lågkonjunktur, på grund av sin större andel industri, jämfört med andra regioner. De har också den snabbast stigande andelen arbetslösa.

Stockholm går den mest stadiga framtiden till mötes, enligt rapporten. Den förväntade tillväxten ligger på minus 1 procent och är alltså den minst ostadiga bland regionerna.

– Stabilast är utsikterna i Stockholmsregionen trots att det finns många högt belånade hushåll där, säger Susanne Spector.

Industriföretagen i Stockholmregionen är mer positiva till både nuläge och orderingång än andra industriföretag i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125