23948sdkhjf

Ett grönt plastår

Företag såväl som vi konsument ökar sin miljömedvetenhet för varje år som går.

När jag nyligen bläddrade igenom Plastforums nyheter från 2022 - för att kika på vad vi rapporterade om i fjol, slog det mig att mycket handlade om klimatsmarta prylar, hållbarhet och massbalanserad plast. Låt mig ge några exempel:

I en artikel lyfte vi fram, napptillverkaren Esska of Sweden AB som gick från copolyester till PP i napparnas sköld och knapp, för att reducera dess vikt, men även för att tillgängligheten och andrahandsvärdet blev högre. Detta har lett till att napparna idag materialåtervinns i stället för att brännas upp. Pant på napparna har också införts.

Vi skrev även om den rättvisemärkta telefonen Fairphone 4, vilken formgivits av en svensk innovationsbyrå. Plastdelarna är tillverkade av PIR, plastavfall från industrin. Microsofts trådlösa muspekare med plast från havet, Ocean Plastic Mouse, är en annan teknikpryl som vi lyfte fram.

Att allt fler varumärkesägare börjat öppna upp för leasing blev än mer tydligt under 2022. Många OEM:er har insett att det råder brist på vissa material och blivit medvetna om fördelen med att stänga loopen, ta tillbaka sina produkter och återvinna materialet.

Trots all negativ rapportering om plast i media, är det mycket positivt som händer. Tyvärr lyfts detta inte fram lika frekvent. Det jag sett under 2022 visar att polymerindustrin och dess kunders medvetenhet och ansvar för plasts miljöpåverkan, på allvar tagit fart. Låt oss tro att 2023 blir året då branschen och alla andra börjar göra ytterligare mer.

Malin Folkesson, chefredaktör Plastforum.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11