23948sdkhjf

Självreglerande för väderbeständiga applikationer

Det "intelligenta" materialet värms upp autonomt när det kommer i kontakt med en energikälla.

Tyska företaget Allod Werkstoff GmbH har inom ramen för materialforskningsprojektet ProMat KMU, utvecklat ett termiskt självreglerande material för användning i sensorhus avsedda för autonom körning. 

Syftet med projektet har varit att utveckla ett polymert material med ett specifikt PTC-termistorbeteende (positiv temperaturkoefficient) som är lämpligt för radaröverföring och som är motståndskraftigt mot väderförhållanden som kondens och frost. 

Vid sidan av Allod Werkstoff har även den tyska formtillverkaren Neoplastic, Fraunhofer Institute och sensortillverkaren Tesona deltagit i projektet.

Det "intelligenta" materialet värms upp autonomt när det kommer i kontakt med en energikälla. När det når en viss temperatur, stänger det också av autonomt. Att använda denna PTC-effekt innebär att inga ytterligare temperatursensorer eller något annat elektroniskt avstängningssystem behövs. På så sätt är det möjligt att avsevärt minska kostnaderna, vikten och bränsleförbrukningen för det autonoma fordonet, uppger företaget.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Starkt Q4 för Hexpol
Ny rysk PET-fabrik tar form
Försäljningsrekord för Trelleborg
Rias visar fin start på nya året
Braskem ingår avtal med Nexus
Ny plaståtervinnare tar form
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.094