23948sdkhjf

Självreglerande för väderbeständiga applikationer

Det "intelligenta" materialet värms upp autonomt när det kommer i kontakt med en energikälla.

Tyska företaget Allod Werkstoff GmbH har inom ramen för materialforskningsprojektet ProMat KMU, utvecklat ett termiskt självreglerande material för användning i sensorhus avsedda för autonom körning. 

Syftet med projektet har varit att utveckla ett polymert material med ett specifikt PTC-termistorbeteende (positiv temperaturkoefficient) som är lämpligt för radaröverföring och som är motståndskraftigt mot väderförhållanden som kondens och frost. 

Vid sidan av Allod Werkstoff har även den tyska formtillverkaren Neoplastic, Fraunhofer Institute och sensortillverkaren Tesona deltagit i projektet.

Det "intelligenta" materialet värms upp autonomt när det kommer i kontakt med en energikälla. När det når en viss temperatur, stänger det också av autonomt. Att använda denna PTC-effekt innebär att inga ytterligare temperatursensorer eller något annat elektroniskt avstängningssystem behövs. På så sätt är det möjligt att avsevärt minska kostnaderna, vikten och bränsleförbrukningen för det autonoma fordonet, uppger företaget.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094