23948sdkhjf

Plastforums Itera får ny ägare

Plastforum har skänkt sin unika Itera-cykel till plastmuséet Plastens Hus i skånska Perstorp.

Fram tills nu har Plastforum haft sin cykel stående i redaktionens entré, men då vi flyttar till nya och mindre lokaler finns inte längre plats för vår ögonsten.

- Det är fantastiskt roligt att Plastens Hus vill ta över vår raritet och lyfta in den i sin unika samling av välkända plastprodukter, säger Malin Folkesson, chefredaktör för Plastforum.

- Vi ser med glädje fram emot att komplettera utställningen med en Itera-cykel. Med plastprodukterna på Plastens Hus berättar vi flera historier om plast, för att visa och förändra den felaktiga bild av plast som många har, säger Linda Zellner, innovationschef med fokus på strategiska marknader på Perstorp Group, samt styrelseledamot i Plastens Hus.

Itera-cykeln var för 40 år sedan en av Sveriges mest omtalade produkter. Intresset för cykeln var stort, men när den väl började säljas fanns det inte så många som ville ha den.

I reklamen från då (1982) beskrevs cykeln som en evighetsmaskin som skulle rulla och snurra i all evighet. Plasten var oförstörbar, och enligt annonsen var konstruktionen gjord så att kompositens lätt sviktande egenskaper skulle ge extra kraft i pedaltrampet. Att den var högst instabil förbisågs - i annonsen. Resten är historia.

Hur många Itera-cyklar som fortfarande är i livet vet vi inte. En styck racermodell sägs dock finnas på Museum of Modern Art i New York. Säkerligen har även någon av de tusen djärva svenskar, finnar, danskar, norrmän och engelsmän som stod först i den lilla kön i maj 1982, kvar sin raritet. 

Den cykel som Plastens Hus nu tar över, är oanvänd och har aldrig cyklats på......förrän möjligen då idag ;-)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094