23948sdkhjf

Trenden är tydlig

Plastråvara framställd av fossilfria derivat, producerad via massbalansmetoden är framtiden. Det tror distributören Nordic Polymers, som ser ett ökat intresse för konceptet i Sverige.

Nordic Polymers är distributör av polymerer och masterbatch, i Danmark, Sverige, Norge och Finland. I sin palett av plast- och termoelastråvaror har distributören ett brett utbud av material från en rad olika huvudmän. Materialen har såväl fossilt som förnybart ursprung, är jungfruliga såväl som återvunna.

- Vi har naturliga biopolymerer såväl biobaserade som biologiskt nedbrytbara kvaliteter i vår distributionsportfölj, 100 procent återvunna kvaliteter av PIR samt delvis återvunna kvaliteter med innehåll av PCR, säger Peter Arentz, vd och delägare av Nordic Polymers.

Sedan flera år tillbaka är Nordic Polymers återförsäljare för Sabic och dess polyeten och propen. När den saudiarabiska kemijätten, för mer än fem år sedan, lanserade de första massbalanserade polyolefinerna, vilka idag ryms inom tillverkarens Trucircle-program, var Nordic Polymers en av de första distributörerna i Europa som var med på tåget.

- Jag tror att Nordic Polymers var den första plastråvarudistributören i Europa som blev ISCC+-certifierad. Vi har varit det sedan 2018, säger Peter Arentz.

Enligt Arentz var intresset för massbalanserad plast svalt när det först lanserades, men där efter har försäljningsvolymerna ökat för varje år.

- Svenska plastbearbetande företag i synnerhet har visat stort intresse för massbalanserad plast. Min personliga uppfattning är att svenska företag har ett grönare tänk än exempelvis sin danska motsvarighet, säger han.

Idag står distributörens massbalanserade plastprodukter för cirka tio procent dess totala försäljningsvolym.

- Min uppfattning är att trenden i Sverige går mot att allt fler företag väljer massbalanserad plast före fossil eller återvunnen plastråvara. I Danmark går trenden i stället mot en ökad andel mekaniskt återvunnen plast med ökat innehåll av konsumentplastavfall, PCR.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Starkt Q4 för Hexpol
Ny rysk PET-fabrik tar form
Försäljningsrekord för Trelleborg
Rias visar fin start på nya året
Braskem ingår avtal med Nexus
Ny plaståtervinnare tar form
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.127