23948sdkhjf

Trenden bruten kring "homesourcing"

Under pandemin ökade andelen företag som pratade om att flytta hem sin produktion de närmaste åren. Den hemvändartrenden verkar officiellt nu ha blåst över.

Enligt statliga Svensk Exportkredit, SEK, senaste Exportkreditbarometer planerar endast fem procent av svenska exportbolag, stora som små, att flytta hem sin produktion de närmaste tre åren. 

Under pandemin ställdes saker på sin spets när vi fick uppleva hur sårbara vi är då produktionen är förlagd till en annan världsdel än den vi verkar på. Plötsligt uteblev leveranser på grund av att containrar exempelvis inte tilläts lämna en hamn. Transportkostnaderna extremhöjdes. Vi blev också blivit varse om konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina.

Enligt baromentern tycks den hemvändartrend som tog fart under pandemin följt av kriget i Ukaina, nu helt eller delvis således dött ut. Bland de svarande i SEK:s senaste undersökning svarar 85 procent av företagen bestämt nej på frågan om hemflytt. 10 procent svarade att de ännu inte bestämt sig. Och för fler än åtta av tio av de svenska exportföretagen är produktion i Sverige inte längre ett alternativ. 

Exportkreditbarometern är en temperaturmätare på svensk exportindustri. SEK frågar exportföretag om deras finansieringsbehov, tillgång till finansiering, exportorderingång, sysselsättningsplaner, ränte- och kronläget med mera. 

Källa: Svensk Exportkredit

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109