23948sdkhjf

Sist ut: Alexander Blad om elpriset

Vi har under hösten pratat med företagsledare från åtta polymerbearbetande företag i elprisområde 4. I seriens sista artikel delar Alexander Blad, vd och ägare av A-Plast Group, med sig av sina synpunkter kring vilka energieffektiviserande åtgärder företaget gjort, vilka konsekvenser det höga elpriset haft för dem samt hur deras framtidstankar kring elpriset ser ut.   

- Vårt fasta elpris gick ut i maj 2022. Sedan dess har vi under rådande omständigheter inte haft någon möjlighet att teckna några nya fastprisavtal, säger Alexander Blad och tillägger att det slagit hårt mot koncernens tre producerande bolag  

För att dra ner på sina el- och energikostnader har koncernen gått över till LED-belysning. Den har även gjort omfattande investeringar som att gå över till bergvärmepumpar som drivs av solceller. Ridåer vid fabrikernas portar har satts in samt att mycket tryckluft ersatts med servostyrda motorer etc.  

- Vi har genom åren lagt ner stora belopp på att energieffektivisera. Framledes funderar vi på att även investera i vattenkraft. Vi har tydliga miljömål och har lyckats minska vårt energibehov med 10 till 14 procent per kilo producerad plast i våra olika bolag årligen, men det gör ju endast en marginell skillnad när elpriset ökar med flera hundra procent, säger han.  

Vid A-Extrusion arbetar företaget med extrudering, vilket är en mer energiintensiv produktionsteknik än formsprutning. Den kan inte stängas av och på hur som helst, utan bygger på att man kör konstant fem till sju dagar i veckan.   

- För att lösa situationen på kort sikt funderar vi på att investera i ett dieselverk och köra dieselproducerad energi. Det är tråkigt om så blir fallet, men det handlar om vår överlevnad, säger han. 

Avslutningsvis säger han att landets politiker måste ge tydliga svar på om de vill ha kvar produktion i södra Sverige.  

- Vi kommer expandera kraftigt de närmaste åren. Om det kommer ske i södra eller norra Sverige, eller i ett annat land får politikerna svara på. Ambitionen är att vara kvar i södra Sverige, men görs inte det möjligt kommer vi vara någon annanstans, avslutar Alexander Blad. 

Läs även vad de övriga sju företagsledarna anser:

National Bredaryds vd om elpriset

Limacs ägare om elpriset

Sundplasts ägare om elpriset

National Gummis ägare om elpriset

AD-Plast ägare om elpriset

KB Components ägare om elpriset

InduMedic Polymers ägare om elpriset

Artikeln är en del av vårt tema om Energi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094