23948sdkhjf

Kompositlager med låg friktion

HiMod Advanced Composite Bearing Plus är ett lager med dubbla skikt utvecklat av Trelleborg Sealing Solutions.

Det ena skiktet utgörs av en lågfriktionsmodifierad polyetereterketon (PEEK) som fungerar som en ogenomtränglig tätningsyta med 50 procent lägre glidfriktion och ökad slitageprestanda.

Kompositlagret är tillverkat med hjälp av företagets patenterad teknik för automatisk fiberplacering (AFP), där ett tunt lågfriktionsfoder är sammanfogat till innerdiametrarna och kan läggas till lagrets ytterdiametrar för att skapa en högkvalitativ lösning för användning inom ett brett spektrum av industrier.

Enligt uppgift kan lagren arbeta från en låg temperatur på -156 ºC till +274 ºC och fungera kontinuerligt även när de är våta, med nästan noll vattenabsorption. Till skillnad från andra icke-metalliska lager spricker eller sväller Trelleborgs lösning enligt uppgift inte under extrema förhållanden, vilket gör dem tillförlitliga för ett brett spektrum av applikationer.

Trelleborgs AFP-teknologi är en del av en kontinuerlig tillverkningsprocess för termoplastisk komposit av fibrer, som använder enkelriktade (UD) prepreg-tejper för att producera starka, lätta kompositlager och andra komponenter.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.124