23948sdkhjf

Miljonregn för svenska Reliefed

Varbergsbaserade Reliefed Technologies har fått 2,5 miljoner euro i bidrag och 3,5 miljoner euro i eget kapital av EU:s innovationsråd EIC.

Pengarna, motsvarande cirka 70 miljoner kronor, får företaget för att etablera ett teknikcenter för tillverkningsteknologin z.trusion. Platsen de valt är någonstans mellan Varberg och Göteborg.

Enligt Mikael Eklund, vd för Reliefed Technologies, blir teknikcentret det första av sitt slag i Norden.  

Plast- och gummiextruderingsmaskiner kommer finnas på plats för att framställa snabba prototyper och prover med kund. En av flera målsättningar är att påskynda införandet av teknologin inom batteriindustrin på fordonsmarknaden. 

Z.trusion-tekniken är en patenterad tillverkningsteknik som möjliggör tillverkning av avancerade tredimensionella, lättviktsprofiler.  

För att exemplifiera de möjligheter som den patenterade tekniken skulle kunna tillföra fordonsindustrin, utvecklade Reliefed Technologies en flikkyld batterilösning under 2022, vilken testades tillsammans medforskningsinstitutet Rise. Enligt det svenska företaget genererade resultatet ett betydande marknadsintresse och visade vilken kritisk teknologi z.trusion kommer att vara för konkurrenskraften inom Europas fordonsindustrin.  

Det ekonomiska stödet från EIC kommer vid sidan av att användas för att etablera ett teknikcenter, även användas för att realisera och kommersialisera lösningen tabkylda batterier, i samarbete med kunder och partners som Fraunhofer IWU, Henkel och Jönköpings Universitet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172