23948sdkhjf

Wittmann bjuder på banbrytande teknologier

Årets heta ämnen på K-mässan som cirkulär ekonomi, klimatskydd och digitalisering, är också de heta ämnena för maskintillverkaren Wittmann.

Med tillämpningar i Wittmann Battenfelds monter i hall 15, monter C06 i utomhusområdet Circular Economy Forum av VDMA monter -CE10 samt i sin Wittmann Technology monter i hall 12 och i ett antal tredjepartsmontrar, ger Wittmann Battenfeld besökarna en inblick i sitt breda utbud av resursbesparande teknologier. 

Vid presskonferensens inledning sa Michael Wittmann att företaget känt av en avmattning i orderläget sedan augusti i år. Han förmedlade att koncernens omsättning i år kommer att landa någonstans mellan 360 och 380 miljoner euro. Någon prognos för 2023 kunde han inte ge. 

- Osäkerheten i omvärlden är för stor för att vi ska kunna ge en prognos för nästa år, sa Michael Wittmann.  

Wittmann kommer under mottot "It's all Wittmann" presentera sina maskiner och system med sin nya Wittmann-design, för första gången. Med den nya designen vill koncernen än tydligare än tidigare visa sin kompetens som en enda källa för formsprutning, från maskin och mjukvara genom automation till kringutrustning med möjlighet till nätverk via Wittmann 4.0. 

Foto: En av flera höjdpunkter i Wittmann´s monter är en EcoPower drivs med likström genererad av förnybar energi. Wittmann har sökt patent på lösningen tillsammans med det tyska företaget Wago GmbH. 

Företag som har solceller på taket och som kan producera sin egen el kommer gynnas av denna tekniken. Michael Wittmann svarade på frågan hur denna likström (DC) som produceras av solceller kan användas för att driva formsprutningssystem direkt och utan förluster på grund av omvägen via växelriktare, transformatorer och överföring via högspänningsledningar. Med hjälp av en konceptstudie med en maskin från sin helelektriska EcoPower-serie kommer Wittmann demonstrera detta i montern.

Maskinen, EcoPower 180/750+, vilken drivs med likström, kommer vara utrustad med ett 24-kavitetsverktyg från Wago i vilken de producerar Wagos "originalklämma" av flamskyddad polyamid. Detaljerna tas bort med en modifierad Wittmann-robot WX142 i DC-version, som även den går på likström via DC-länken från formsprutningsmaskinen, och matar sedan tillbaka överskottsenergin till länken igen robotaxeln bromsar in. Vid behov kan maskinen konverteras till växelström, AC-drift. 

Avslutningsvis fick Michael Wittmann och Rainer Weingraber frågan om deras förväntningar på mässan som tar fart den 19 oktober.

- Vi förväntar oss en mycket bra K-mässa, men enligt min uppskattning kommer antalet besökare att vara som mest 60 till 70 procent av 2019 års nivå, sa Michael Wittmann.  

En något modigare förväntning hade Rainer Weingraber som trodde att antalet besökare skulle kunna bli 80 procent av 2019 års nivå. 

Artikeln är en del av vårt tema om K 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141