23948sdkhjf

Ny aktör inviger unik anläggning

Den 13 oktober invigs i Ängelholm en ny typ av plasttillverkning från återvunna plastförpackningar. Anläggningen är den första i sitt slag i Skandinavien.

I nästa vecka är det dags för invigningen av Omni Polymers i Ängelholm. En anläggning som kommer producera högkvalitativ råvara i form av ett homogent polyolefingranulat tillverkat av flexibla plastförpackningar från svenska hushåll.

– Detta avfallsmaterial har tidigare bränts upp, men nu utmanar Omni Polymers användningen av jungfrulig plast i nya produkter. Koldioxidutsläppen är betydligt lägre och miljövinsterna är stora, säger Josef Tapper, vd för Omni Polymers.

Användning av plast fortsätter att öka men väldigt lite återvinns. Enligt Naturvårdsverket förbränns 87 procent av allt plastavfall. Bara i Sverige beräknas där av cirka 9 miljarder kronor i materialvärde gå förlorade årligen.

– Vi vet alla vid det här laget att utvinning och bearbetning av olja för ny plastproduktion i längden är ohållbart och i slutändan skadar vår planet. Och på dagens marknad gör konsumenterna smartare och mer hållbara val. Därför är det helt logiskt att använda befintligt, tidigare oönskat, material, säger Josef Tapper.

Företaget kommer närmast att utöka produktionen i Ängelholm och utnyttja anläggningens fulla potential i takt med att efterfrågan på återvinningsprocesser och återvunnet material växer.

– Det finns ett stort intresse inte bara i Sverige utan även i Norge och Tyskland för denna typ av tillverkning, säger Josef Tapper.

Investeringen uppgår till totalt 80 miljoner kronor med bidrag från Klimatklivet, Naturvårdsverkets program för att minska koldioxidutsläppen. Satsningen är även sponsrad av Nestlé. Omni Polymers ägs av TMR Gruppen och Plastonomy AB.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Glasklar målbild och tydlig femårsplan
Gamla däck ger liv åt nya läckra prylar
NR med köldbeständig klon
PLM Group gör norskt förvärv
De bildar världens första storskaliga däckåtervinningsbolag
Samarbete kring leverans av skruvar på kort varsel
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.109