23948sdkhjf

Världens första sko av kolutsläpp

Schweiziska sportvarumärket On har lanserat den första skon någonsin tillverkad av kolutsläpp. Skon har fått namnet Cloudprime. 

Skons mellansula är tillverkad av skummad EVA (Etenvinylacetat) framställd av kolmonoxidutsläpp som råvara. 

On uppges vara det första företaget i skoindustrin som utforskar användningen av kolmonoxidutsläpp som ett primärt råmaterial för en skos mellansula. Skon är tillverkad i samaarbete med LanzaTech, Borealis och Technip Energies, tre företag inom biokemi, process och materialinnovation. 

Det nya skummaterialet har On valt att kalla CleanCloud. Materialet kommer även användas i andra skodelar och produkter i framtiden. 

Skummaterialet är resultatet av fem års dedikerat arbete, som började med att hitta de bästa möjliga partners.  

Hur fungerar det då? Teknik från LanzaTech fångar upp kolmonoxid som släpps ut från industriella källor som stålverk innan den släpps ut i atmosfären. När den fångats in går utsläppen in i en patenterad jäsningsprocess. Med hjälp av speciellt utvalda och naturligt förekommande bakterier jäser den kolrika gasen och omvandlas till etanol. Denna jäsningsprocess liknar den för konventionell alkoholproduktion – t.ex. ölbryggning. Etanolen dehydreras sedan för att skapa eten av Technip Energies, som sedan polymeriseras av Borealis för att bli EVA (etylenvinylacetat) i form av fasta små plastgranulat. 

Driven av samma anda av hållbar innovation, samarbetar On även med den cirkulära nystartade företaget Novoloop gällande användningen av skummaterialet till yttersulan, genom att använda världens första kemiskt återvunna TPU från plastavfall efter konsument.  

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Glasklar målbild och tydlig femårsplan
Gamla däck ger liv åt nya läckra prylar
NR med köldbeständig klon
PLM Group gör norskt förvärv
De bildar världens första storskaliga däckåtervinningsbolag
Samarbete kring leverans av skruvar på kort varsel
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.127