23948sdkhjf

Pilot med framtidspotential

Inom det branschöverskridande projektet The Sign, har projektdeltagarna på ett framgångsrikt sätt fått igång ett cirkulärt flöde där uttjänta stötfångare blivit till nya registreringsskyltshållare.

Bakom pilotprojektet står aktörer som Volvo Cars, Motorbranschens Riksförbund, Biliakoncernens dotterbolag Jönköpings Bildemontering, If skadeförsäkring, Rise, Formac AB, Stena Recycling samt Mobility Sweden. 

Med projektet möter projektgruppen branschens mål om en än högre grad av materialåtervinning än idag. I projektet har deltagarna dels velat visa att det är möjligt att skapa ett nytt högvärdigt plastmaterial baserat på bilars kasserade stötfångare, men även realisera en lösning som bidrar till en cirkulär ekonomi. 

-  Vår ambition är att detta projekt ska kunna utvidgas och omfatta fler insamlade plastdetaljer och fler produkter av återvunnen plast, säger Anna Henstedt, miljöansvarig på Mobility Sweden. 

De uttjänta stötfångarna har i första hand samlats in från verkstäder och bildemonterare. Stena Recycling har samlat in materialet och malt ner det till flakes. Av den nya kompounden har sedan Formac AB formsprutat nya registreringsskylthållare. 

Inledningsvis kommer registreringsskylthållarna monteras på nya personbilar hos återförsäljare i Sverige. Efter utvärdering och eventuell förfining av processen är målsättningen att de nya hållarna under Q1 2023 ska lanseras för hela branschen, säger Jacob Hermansson, vd på Formac AB. 

Registreringsskyltshållarna är tillverkade av 100 procent återvunnen PP/EPDM och är i sin tur 100 procent återvinningsbara den dagen de blir uttjänta. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Glasklar målbild och tydlig femårsplan
Gamla däck ger liv åt nya läckra prylar
NR med köldbeständig klon
PLM Group gör norskt förvärv
De bildar världens första storskaliga däckåtervinningsbolag
Samarbete kring leverans av skruvar på kort varsel
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.109