23948sdkhjf

Energieffektivitet med hjälp av digitalisering

Engel lyfter fram sitt nya koncept för bearbetning av återvunna flakes direkt efter malning i sin monter C58, hall 15.

Det gör maskintillverkaren med hjälp av en tvåstegs injektionsenhet med filtrering på skruvens plastificeringssteget och avgasning på injektionskolven.

Vid en presskonferens i juni inför K 2022-mässan, lade Engel stor tonvikt på hållbarhet, cirkulär ekonomi och minskat koldioxidavtryck. Till exempel lyfte företaget fram sina innovationer på styrning av temperaturen i formverktyg.

- Många bearbetare tror att de redan har uppnått den maximala energibesparingspotentialen genom att använda en helelektrisk formsprutningsmaskin, säger Gerhard Dimmler, teknisk chef för Engel Group. Men en exakt inställd temperaturstyrning hjälper så mycket mer.  Ett verktyg för att uppnå målet är Engels iQ-flödeskontroll, vilken är den av vår familj av smarta assistanssystem.

Enligt Dimmler är en sådan mjukvara är avgörande för den självoptimerande injektionsmaskinen för att för att spara energi och undvika materialspill då den bidrar till att minska antalet sekunda detaljer då processen är självjusterande och bidrar till maximal effektivitet. På mässan kommer Engel även att visa nya tillägget, iQ hold control.

I sin monter demonstrerar Engel även ett nytt tvåstegskoncept med filtrering och avgasning samt en självoptimerande kontrollmjukvara, likt Engels iQ-serie.

Nyligen gick Engel med i R-Cycle, ett konsortium av företag som vill förbättra återvinningen av plast genom att införliva "digitala vattenstämplar" som nästan är osynliga för det mänskliga ögat, men som kan skannas elektroniskt för att förmedla all nödvändig information om materialets innehåll, tillverkare och tillverkningsprocess. De digitala vattenstämplarna kan spridas över ytan antingen via in-mold labelling (IML) eller inbäddning i ett formverktygs ytstruktur. R-Cycle har för närvarande 15 medlemmar.

Artikeln är en del av vårt tema om K 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156