23948sdkhjf

Marabu sätter färg på K

Färgtillverkaren Marabu med kontor i Malmö presenterar bland annat säkerhetsfärg för indirekt kontakt med livsmedel och demonstrerar hur LED-härdbara screentrycksfärger på förpackningar kan spara energi och minska utsläpp av koldioxid.

Marabus Ultra Pack UVFP screentrycksfärg är GMP-certifierad och godkänd för användning på migreringskänslig PE/PP. Dessa är de mest använda materialen för livsmedelsförpackningar och finns i förpackningsfilmer, plaströr, flaskor och som skyddande skikt i kartonger.

Den lösningsmedelsbaserade färgen Tampa Tex TPX lämpar sig också väldigt bra för indirekt kontakt med mat och livsmedel och kan användas på kapsyler, kryddflaskor och lunchlådor. Marabu inväntar GMP-certifiering för Tampa tex TPX senare i år. Kompatibla färger, substrat och bearbetningsmiljö är dock bara en aspekt av livsmedelssäkerhet. I slutändan bär tillverkaren ansvaret för att tillhandahålla säkra produkter och förpackningar, och konsumenterna ska inte förvänta sig något mindre.

Utskrift på förpackningar kan göras mer energieffektiv med UV-LED-härdbara färger. Marabu, leverantör inom LED-teknik, deltar i utvecklingen av miljövänliga processer hos tillverkare och tryckare. UV-LED härdning innebär många fördelar jämfört med traditionell UV-härdning. Till exempel kräver UV-LED-lampor ingen uppvärmningstid och genererar ingen värme.

Detta minskar deras energiförbrukning och gör att substrat, såsom kosmetiska tuber, inte utsätts för potentiellt skadliga temperaturer under utskrift. UV-LED-lampor använder dessutom endast UV-A-ljus, vilket innebär att de inte genererar något ozon och inte kräver utsugssystem. De har också en mycket lång livslängd. Med rätt färgsystem och partner är byte till UV-LED-teknik en bra investering för alla, menar Marabu.

Marabu hittar du i hall 4, monter C63-1.

Artikeln är en del av vårt tema om K 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093