23948sdkhjf

Priskollapsen sprider sig likt en pandemi

ICIS, världens största leverantör av marknadsinformation för den petrokemiska marknaden, senaste petrokemi- och plastindex (IPEX) tyder på en nära förestående global priskollaps.

ICIS publicerar månatligen ett petrokemiskt index (IPEX). Den senaste registreringen tyder på ett starkt prisfall på petrokemiska råvaror och polymerer över hela världen i takt med att kostnadstrycket för sektorn ökar. Ytterligare prisfall kommer innebära en betydande minskning av marginalerna för några av världens stora kemiföretag, skriver ICIS. 

Kinas fallande ekonomi till följd av covidnedstängningar, konsekvenserna av kriget i Ukraina och hotande recession har satt en intensiv press på råvarupriserna som har börjat falla kraftigt i de stora petrokemiska, plastproducerande och konsumerande regionerna i världen, uppger ICIS. 

Den månatliga IPEX-rapporten, som släpptes den 9 augusti, visar hur priserna sjunkit kraftigt i nordöstra Asien och varit pressade även i nordvästra Europa och i USA. Tre regionala delindex utgör det globala index som föll med åtta procent. Indexen är baserade på priserna på 14 råvaror (petrokemikalier och polymerer) viktade efter kapacitet och hämtade från ICIS Supply and Demand Databas. 

- Priskollapsen, som började i Asien, sprider sig över världen, säger Nigel Davis på ICIS, och tillägger att vissa kontrakt för augusti redan klara, vilka fortsatt att minska kraftigt från tidigare månader.  

- Bensenkontraktspriserna i både Europa och USA sjönk i augusti då marknaderna justerades nedåt från den uppåtgående toppen i spotpriser som sågs i slutet av juni, uppger ICIS senioranalytiker, Rob Peacock, i rapporten. 

  • Avtalspriserna i augusti för de viktigaste aromatiska petrokemikalierna, bensen och toluen, har fallit kraftigt efter att ha stigit kraftigt under de senaste månaderna på grund av begränsad tillgänglighet.  
  • Störningar på marknaderna för raffinerade produkter (bensin och andra bränslen) i nordvästra Europa, till följd av sanktioner mot import av raffinerade produkter från Ryssland på grund av kriget i Ukraina, har påverkat priset på aromater för kemikalieanvändning 
  • Den stora prisjusteringen för aromatiska petrokemikalier (råvaror som används för att tillverka plaster som polyamid, polystyren, polyestrar och flexibla skum), kom också nu, vilket är tidigare än ICIS-analytiker hade förväntat sig. 

Källa: ICIS

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078