23948sdkhjf

Avantium och Carlsberg i avtal om PEF

Förnybara kemiföretaget Avantium N.V. har tecknat ett villkorat avtal med bryggerikoncernen Carlsberg Group.

Enligt avtalet säkrar Carlsberg en fast volym av den 100 procent växtbaserade, återvinningsbara och högpresterande polymeren polyetenfuranoat från den nya FDCA flaggskeppsfabriken som Avantium siktar på att starta upp 2024.

Carlsberg kommer att använda PEF-råvaran för olika förpackningsapplikationer, inklusive dess biobaserade och helt återvinningsbara ölflaska, Fiber Bottle. 

Carlsberg har redan lanserat en testleverans av sin senaste fiberflaska, som innehåller ett inre lager av PEF producerat vid Avantiums nuvarande pilotanläggning. Bryggerikoncernen kommer skicka ut prover på fiberflaskan till 8 000 konsumenter och andra utvalda intressenter på åtta pilotmarknader i Västeuropa. Flaskorna kommer att introduceras för lokala konsumenter, kunder och andra intressenter vid utvalda festivaler och flaggskeppsevenemang, samt riktade produktprovtagningar.  

Enligt Stephane Munch, chef för Carlsbergs utvecklingsverksamhet, kommer piloten att tjäna ett större syfte när det gäller att testa produktion, prestanda och återvinning av denna produkt i stor skala. 

- Att identifiera och producera PEF, som en kompetent funktionell barriär för öl, har varit en av våra största utmaningar – så att få bra testresultat, att samarbeta med leverantörer och se flaskorna fyllas på linjen är en stor bedrift, säger han i ett uttalande. 

Avantium och Carlsberg samarbetade för första gången 2019. Redan då samarbetade de med danska Paboco (Paper Bottle Company) som du deltagit i utvecklingen av Fiber Bottle.

Flaskan består idag av ett yttre skal av träfiber och ett inre växtbaserat och återvinningsbart PEF-biopolyesterskikt.

PEF har barriäregenskaper överlägsna t.ex. PET, som skyddar ölets smak och kolsyra och ger längre hållbarhet. PEF har också högre mekanisk hållfasthet än konventionell plast, vilket möjliggör tunnare förpackningar och därigenom minskar mängden material som krävs.

De framgångsrika testresultaten av PEF i fiberflaskan visade sig vara framgångsrika, vilket föranledde Carlsbergs beslut att underteckna det nuvarande villkorade avtalet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093