23948sdkhjf

Det gröna gummidäcket

Dagens bildäck tillverkas till stor del av fossil råvara. Goodyear har dock utlovat att ta fram ett däck till 2030 som till 100 procent är tillverkat med hållbara material till. Idag är gränsen om 70 procent nådd.

Däcktillverkaren Goodyear har gett sig tusan på att ställa om till hållbara material. Om de ska hålla vad de lovat har de åtta år på sig för att ta fram ett däck som till 100 procent är tillverkat av växtbaserad eller återvunnen råvara. För att visa hur långt företaget kommit på sin resa har tillverkaren tagit fram ett demonstrationsdäck som innehåller 70 procent hållbara material. I demonstrationsdäcket har totalt 13 viktiga ingredienser ersatts med nya, hållbara dito.

Kimrök ingår i däck för att förstärka gummiblandningen och för att öka däckets livslängd. Denna framställs traditionellt genom att bränna olika typer av petroleumprodukter. I det nya däcket använder Goodyear tre olika typer av kimrök som framställs av metan, koldioxid och växtbaserad sojaolja. Användningen av sojaolja i däck är en viktig Goodyear-innovation som hjälper till att hålla däckets gummiblandning flexibel i växlande temperaturer. Ingrediensen är en biobaserad resurs som minskar företagets användning av petroleumbaserade produkter.

Silika är en annan ingrediens som används i däck för att förbättra greppet och minska bränsleförbrukningen. Den silika som Goodyear använder i sitt nya däck tillverkas av askan från risskal, en biprodukt som ofta kasseras och går till deponi. Materialet till däckkorderna tillverkar däckproducenten av polyester från PET-flaskor som kemiskt återvunnits och sedan uppgraderats till rätt teknisk kvalitet för sitt syfte.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Glasklar målbild och tydlig femårsplan
Gamla däck ger liv åt nya läckra prylar
NR med köldbeständig klon
PLM Group gör norskt förvärv
De bildar världens första storskaliga däckåtervinningsbolag
Samarbete kring leverans av skruvar på kort varsel
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.11