23948sdkhjf

Positiva signaler från industrin

Det är positiva tongångar från industrin. Efter tre månaders fall steg inköpschefsindex (PMI) för industrin i maj. Detta enligt Swedbank och Silf.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 55,2 i maj, från 54,9 månaden före, en efterlängtad stigning efter tre månader med nedgång.

-Det är för tidigt att blåsa faran över för en fortsatt nedgång på grund av den osäkra omvärldskonjunkturen samtidigt som penningpolitiken stramas åt, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för produktion svarade för det största positiva bidraget till ökningen, följt av sysselsättning och orderingång medan leveranstiderna sjönk till den lägsta nivån på 18 månader. Index för inköpslager steg till en ny rekordnivå i maj och antyder fortsatt utbredd lageruppbyggnad.

Index för produktionsplanerna återhämtade en del av tidigare fall och steg till 65,9 i maj. Det är en överraskande stark siffra med tanke på det osäkra konjunkturläget och visar att en övervikt av företag planerar att öka produktionen de närmaste sex månaderna.

Pristrycket från leverantörsledet har dämpats något om än från en hög nivå. I maj sjönk index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser till 83,2 från 89,3 i april, vilket är fortsatt högt och visar att stigande insatsvarupriser är utbrett i industrin.

Fakta:
Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093