23948sdkhjf

Plastpriset driver på inflationen

Förutom priset på mat och energi så drivs nu inflationen på ytterligare av att plast och kemikalier blir dyrare. Det rapporterar Ekot i en intervju med Andreas Malmberg, vd för Trioworld och Carl Eckerdal, chefekonom Ikem. 

Enligt Malmberg och Eckerdal tillverkas flera av de tillsatsvaror som används i tillverkningen av plast, i Ryssland. När importen nu stoppats som en konsekvens av kriget i Ukraina kommer både tillgången och priset att påverkas. 

I intervjun säger Andras Malmberg att det för plastindustrins del handlar om höjda priser på både insatsvaror och el, kostnader som nu måste föras vidare till kunderna och som därmed kommer driva på inflationen. 

Även leveranskedjorna har påverkats av kriget eftersom många förare för de stora transportbolagen kommer från Ukraina, förare som nu har åkt hem, vilket även det påverkar produktionen enligt Andreas Malmberg. 

Även kemiindustrierna i stort påverkas av kriget.  

– En absolut majoritet som jag har pratat med hittills har drabbats av försenade leveranser och ökade kostnader för råvara. Så det har slagit brett och osäkerheten är monumental kring vad som väntar runt hörnet, säger Carl Eckerdal som pratat med många kemiföretag om problemen. 

Källa: Ikem

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Protec breddar med ny huvudman
Specialutformad blandare
Piovan tar över tillgångar från kursad konkurrent
Thulins konkurs: Nu auktioneras konkursboet ut
Nolato Polymer får ny vd
Katastrofbostäder av 100 % plastrecyklat
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.142