23948sdkhjf

Missiler flög över fabriken

Företaget tvingas stänga plastfabriken i Ukraina. 

Rani Plast i finska Österbotten har tvingats stänga ner sin fabrik i Ukraina. Risken är stor att den ryska fabriken snart kommer tvingas göra detsamma. Plastforum har pratat med Rani Plasts delägare och koncernchef Mikael Ahlbäck som hoppas på en snar lösning, men fruktar det motsatta. 

Rani Plast stängde ner sin fabrik i Ukraina redan i förra veckan och har i veckan börjat dra ner på produktionen vid fabriken i ryska Kaluga eftersom sanktionerna stoppat råvaruimport.

Fabriken i Ukraina äger Rani Plast tillsammans med ett slovakiskt bolag. Här tillverkar man elledningsmaterial och kondensatorfolier bland annat. 

-Risk finns så klart att produktionsstoppet kommer att påverka våra kunder. Vi vet inte vad som kommer att hända från en dag till en annan, säger Mikael Ahlbäck.  

-När jag pratade med media några dagar före Rysslands intrång, sa jag att läget var okej och att det var “business as usual” som gällde för Rani Plast och de 250 anställda vid fabriken i Lutsk, men dagen därpå var katastrofen ett faktum, säger Ahlbäck till Plastforum tillägger att fabriken var tvungen att stängas ner och medarbetarna ta skydd i bunkrar och källare.  

-Det flög missiler över fabriken. Det är en katastrof, säger Ahlbäck. 

I fabriken i ryska Kaluga, vilken Rani Plast äger i egen regi, tillverkas folier för industrin. 

-Här tar vi en dag i taget. Vi kommer hålla produktionen igång så länge råvarorna räcker. De har nämligen slutat leverera råvaror. De lastar inte längre några bilar med destination Ryssland, säger Mikael Ahlbäck.

Rani Plast har även en fabrik i Malmö (HP Plast) där företaget tillverkar fryspåsar, samt en fabrik i Finland.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063