23948sdkhjf

Plast på skolschemat

En av vår tids viktigaste miljöfrågor handlar om plast.

För den breda allmänheten är detta en svår materialgrupp som de måste ges möjlighet att lära sig mer om på samma sätt som att det finns olika trä- och metallslag, kristaller och ädelstenar etc.

Det är aldrig för sent att lära, men tänk om plaster redan i grundskolan fick lika stor plats i läroplanen som andra materialslag.

Hösten 2021 initierade Tekniska museet och Håll Sverige Rent just detta. Högstadieskolor i hela landet bjöds då in till att under tre workshops arbeta med Plastslöjd och tillhörande ämnen som plastmatte, plastkemi och plastsamhällskunskap. Initiativet handlade om insamling av plast som tråkigt nog hamnat i vår natur och viss lära om dessa material. Eleverna fick sedan slöjda fram nya plastkreationer vilka visades på skolornas instagramkonton. Initiativtagarna har som mål att fortsätta med detta arbete under 2022 och 2023 i än större utsträckning.

-Med initiativet fick vi igång en väldigt bra diskussion i klassrummet, säger Magnus Larsson som leder projektet.

Själv tycker jag initiativet som sådant är toppen, men jag blir bedrövad och besviken när jag förstår att fokus ligger på plastskräpet som hamnat i vår natur. Tänk om samtalet i stället lagts på plasters komplexitet, breda användningsområde och möjlighet att återvinna det så att det per definition aldrig behövt bli plastskräp eller för den delen hamnar i naturen. Då hade vi snackat verkstad på riktigt.

 

Malin Folkesson, Chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.031