23948sdkhjf

Frankrike tar täten

Kemiföretaget Eastman investerar upp till 1 miljard dollar för att bygga världens största anläggning för kemisk plaståtervinning i Frankrike.

Nyheten presenterades förra veckan och tillkännagavs tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Eastmans vd och koncernchef Mark Costa har tillkännagivit att företaget kommer investera upp till 1 miljard dollar i en material-till-material molekylär kemisk återvinningsanläggning i Frankrike. Anläggningen ska använda Eastmans förnybarhetsteknik för polyester och återvinna upp till 160 000 ton svåråtervunnen plast per år, från avfallsströmmarna som för närvarande går till förbränning.

Detta multiprojekt inkluderar flera enheter vilka ska förbereda blandat plastavfall för bearbetning, en enhet för att depolymerisera avfallet till metanol och flera olika polymerlinjer för att skapa en mängd förstklassiga material för special-, förpacknings- och textilapplikationer. Eastman planerar också att etablera ett innovationscenter för molekylär kemisk återvinning som ska möjliggöra för Frankrike att ta en ledande roll i den cirkulära ekonomin.

Innovationscentret ska främja alternativa återvinningsmetoder och tillämpningar för att så långt som det är möjligt undvika förbränning av plastavfall. Anläggningen och innovationscentret förväntas vara i drift 2025.

Eastmans projekt har fått stöd från en imponerande lista av globala varumärken vilka  undertecknat avsiktsförklaringar för fleråriga leveransavtal från Eastmans anläggning. 

– Investeringen i Frankrike är ett betydande steg framåt i Eastmans strategi att accelerera en cirkulär ekonomi globalt. Eastman är stolt över att samarbeta med den franska regeringen för att aktivt bidra till Frankrikes och EU:s djärva åtaganden, uppger Mark Costa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094