23948sdkhjf

Ångutjämning för bättre ytfinish

Leverantören av digitala tillverkningstjänster, Protolabs, lanserar ångutjämning för additivt tillverkade delar.

Fördelen med efterprocessteknologin är att den förbättrar printade plastdetaljers ytfinish, även på de mest komplexa geometrierna, uppger Protolabs i ett pressmeddelande.

Den automatiserade processen finns tillgänglig för konventionell PA12 samt elastisk TPU 01.

Enligt Andrea Landoni, produktansvarig för 3D-print på Protolabs inom EMEA, kan skillnaden i ytfinish nu jämnas ut mellan en formsprutad och utskriven detalj med hjälp av ångutjämning.  

-Tack vare ångutjämning kan vi ta bort den skillnaden och jämna ut och täta till även de minsta hålen på 3D-printade delars ytor, säger Landoni och tillägger att processen även förbättrar delarnas mekaniska egenskaper på ett positivt sätt.  

Tekniken fungerar på detaljer som tillverkats med selektiv lasersintring (SLS) eller Multi Jet Fusion (MJF). När detaljer tillverkats genom någon av dessa kan de flyttas till en utjämningskammare som värmer upp dem och introducerar en ytagent. Agenten evaporeras under kontrollerade former och ångan sprider sig över alla delarnas yta. Detta gör att ytorna smälter, kondenseras och omfördelar materialet för att jämna ut toppar och täta små håligheter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062