23948sdkhjf

Förvärvar Nobelpris-vinnande företag

ExxonMobil Chemical Company har förvärvat amerikanska Materia Inc.

Det förvärvade teknikföretaget har banat väg för utvecklingen av en Nobelprisvinnande teknologi för tillverkning av en ny typ av strukturella polymerer. 

ExxonMobil och Materia har sedan 2017 samarbetat kring utvecklingen av nya kolvätebaserade material som är starkare, lättare och mer hållbara än befintliga härdplastprodukter som exempelvis epoxi.

Inom vindkraftsindustrin kan konstruktioner med dessa polymerer möjliggöra fördelar som längre och mer hållbara vindkraftsblad för effektivare förnybar elproduktion, skriver ExxonMobil i ett pressmeddelande.  

-Förvärvet knyter samman Materias Nobelprisvinnande teknologi med ExxonMobils egenutvecklade teknologi och tillverkningskapacitet. Vårt mål är att föra denna spännande nya klass av strukturella material till kommersiell skala, säger Karen McKee, vd för ExxonMobil Chemical Company.  

Förvärvet inkluderar Materias huvudkontor och teknologicenter i Pasadena, Kalifornien och dess tillverkningsanläggning i Huntsville, Texas. ExxonMobil avser att driva verksamheten under Materias företagsnamn som ett helägt dotterbolag. 

2005 fick Robert Grubbs (medgrundare av Materia), och hans forskargrupp vid California Institute of Technology Nobelpris i kemi för utveckling av metates-metoden inom organisk syntes. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109