23948sdkhjf

Grafen i biobaserad PA under utveckling

I ett gemensamt projekt har 2D fab, Mittuniversitetet och Wematter undersökt möjligheten att producera ett elektriskt ledande material av polyamid med grafen.

Projektet, Elektriskt ledande kompositmaterial för additiv tillverkning, har nyligen avslutats. Materialet som parterna velat utveckal ska användas för additiv tillverkning.

– Ett elektriskt ledande material kommer kraftigt att utöka mängden av möjliga produkter. I Wematters AM-maskiner används vanligtvis PA 11, en förnybar polyamid delvis baserad på ricinbönor.  Att kombinera denna med grafen hade gett ett förnybart kompositmaterial, säger Henrik Andersson, projektledare vid Mittuniversitetet i en kommentar.

Projektgruppens material är tänkt att göra nytta vid kapacitiva beröringssensorer, applikationer där signaler leds mellan elektronikenheter eller vid tillverkning av EMC-skyddande inkapslingar.

De grafenmaterial som testats är grafenoxid i lösning, reducerad grafenoxid med hög porositet och exfolierad grafen i olika mängder. Grafenoxid i lösning blandades med polyamidpulver, reducerades och torkades slutligen. De andra två varianterna var torrblandade.

– Vi fann att blandning i lösning orsakade klumpbildning, vilket ger problem för materialets flytbarhet. Torrblandningen fungerar bättre i detta avseende, och kommer därför att vara metoden som väljs, säger Henrik Andersson i ett pressmeddelande.

Smälttester visade att blandningen under smältning av de olika grafenmaterialen och PA-pulvret i nuläget inte är tillräckligt god.

– Den otillräckliga vätningen mellan grafenmaterialen och polyamiden är vad som orsakar problemet. Detta var den viktigaste insikten i denna genomförbarhetsstudie. Smältblandningen kommer därför att vara den viktigaste aspekten att förbättra, säger Henrik i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078