23948sdkhjf

SSAB:s första höghållfasta stålpulver

Nu har det första höghållfasta stålpulvret tillverkats vid SSAB i Oxelösund. Detta är ett stort steg i den resa som företaget gör för att etablera sig på den kraftigt växande marknaden för additiv tillverkning.

Det var i oktober 2020 som Ssab i Oxelösund meddelade att man tar ett steg in i en helt ny bransch, den additiva tillverkningsbranschen.

Nu har man producerat det första stålpulvret i den helt nya produktionsanläggningen som består av bland annat en gas-atomiseringsenhet som smälter stålet och sedan finfördelas till pulver med hjälp av en inert högtrycksgas.

Vad kommer ni att göra med detta första pulver? Kommer det att säljas? 

– Generellt så kommer stålet som produceras i den nya anläggningen att främst användas inom tre områden, berättar Sari Heikkinen som är kommunikationschef på Ssab Special Steels för Plastforums systersajt Metal supply och ger exempel:

– För att utveckla nya produkter till Ssab:s portfölj, kommer vi bland annat att printa provbitar som kommer att genomgå omfattande provning enligt Ssab:s produktutvecklingsrutiner.

– Ett annat väldigt viktigt syfte är att tillsammans med potentiella och existerande kunder göra intressanta studier där fördelarna av additiv tillverkning kan lyftas och utvecklas.

– Vi kommer också aktivt att leta efter intressanta applikationer i hela vår verksamhet, som att tillverka reservdelar eller prototyper för alla våra anläggningar.

Arbetet fortsätter nu med att utveckla tillverkningsprocessen där målsättningen är att lansera nya stålpulverprodukter till marknaden under nästa år. Parallellt med utvecklingen av nya produkter fortsätter man även arbetet med att utveckla den nybildade anläggningen. Bland annat genom att implementera ytterligare utrustningar som en 3D-skrivare för stålpulver men också en sikt-och paketeringsutrustning.

– Testresultaten ser mycket lovande ut. Särskilt för de viktiga aspekterna av stålpulvret, såsom rundhet och storleksfördelning på kornen vilket också är de största utmaningarna. Även tester och leveranser till kund har varit lyckosamma, förklarar Johnny Sjöström, divisionschef Ssab Special Steels i ett meddelande och tillägger: 

– Jag är väldigt glad över hur långt vi kommit på den korta tiden. Det finns stora framtidsmöjligheter, också när vi framöver startar den fossilfria ståltillverkningen i Oxelösund 2026. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11