23948sdkhjf

Tillsats av P3HT gav bättre kabelegenskaper

Forskare vid Chalmers har tagit fram ett isoleringsmaterial vars ledningsförmåga är tre gånger lägre än i de kablar som används idag.

Christian Müller, professor och forskningsledare på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers tekniska högskola har tillsammans med sina kollegor funnit ett sätt att minska ledningsförmågan i högspända likströmskablar.

Genom att tillsätta mycket små mängder (fem miljondelar) av den konjugerade polymeren poly(3-hexyltiofen) (P3HT) i den polyeten som redan idag används i befintliga isoleringsmaterial i högspända likströmskablar har Müller och hans kollegor åstadkommit en tre gånger lägre elektrisk ledningsförmåga jämfört med en polyeten utan tillsatsen.

Konjugerade polymerer, som till exempel P3HT, har tidigare använts för att konstruera böjbar och tryckt elektronik. Däremot är det första gången som de används och prövas som tillsats för att förändra egenskaperna i en vanlig plast.

 –Vår förhoppning är att den här studien kan dra i gång ett nytt forskningsfält och inspirera andra forskare att undersöka design och optimering av plaster med avancerade elektiska egenskaper, för energitransporter och lagrings applikationer, säger Christian Müller.

Källa: Chalmers.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141