23948sdkhjf

Helautomatiserat på liten golvyta

En helelektrisk formsprutningsmaskin som kombinerar hög effekt och energieffektivitet med kompakt maskindesign, för lägsta möjliga enhetskostnader även i renrumsmiljö, är på plats i Engel Austria monter. 5204 i hall A5.

Engel Austria har minskat den faktiska golvytan för sina e-mac-maskinerna än mer. Till följd av en optimerad knäledsgeometri är e-mac 265/180 450 mm kortare än den tidigare 180-tonversionen, och detta utan att dess slaglängd minskats.

I e-mac 180 formsprutningsmaskinen tillverkas pipettspetsar av polypropen i ett verktyg med 64 kaviteter. Vid sidan av medicinsk teknik kan maskinen användas för förpacknings-, teletronisk och teknisk formning.

I montern visas även en ny process där bearbetat plastavfall som flakes kan formsprutas direkt efter malning. Eftersom pelleteringen elimineras blir kostnadseffektiviteten avsevärd. Engel presenterade den nya tvåstegsprocessen för första gången vid sitt e-symposium tidigare i år.

Processen erbjuder fördelar vid tillverkning av mycket stora och tjockväggiga komponenter med höga skottvikter som stora behållare eller pallar. I processen smälts råmaterialet i det första steget, till exempelvis plastflingor som kommer från återvunnet konsumentavfall, i en konventionell mjukningsskruv.

I steg två, överförs smältan till en andra skruv för injektion i kaviteten. Tvåstegsprocessen gör det möjligt att integrera ett smältafilter och en avgasningsenhet på formsprutningsmaskinens så att en konsekvent hög kvalitet erhålls även från förorenade plastflingor.

Engel har utvecklat en ny design på kolven för att eliminera de typiska nackdelarna med kolvinsprutningsenheter vid byte av material. Den reologiskt optimerade kolvspetsen möjliggör snabba material- och färgbyten. Från en skottvikt på 20 kg ökar bearbetningseffektiviteten avsevärt tack vare att plasticerings- och injektionsprocessen hålls åtskild, uppger Engel.

 I montern visas även produktionen av dekorerade margarinförpackningar av PP-monomaterial i en e-speed 420/90 formsprutningsmaskin med integrerad IML-teknik och etiketter från MCC Verstraete.

Artikeln är en del av vårt tema om Fakuma.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.065